Zorgpremie 2023 straks massaal omhoog!

zorgpremie 2023

De zorgpremie 2023 ofwel de prijs die jij betaald voor je zorgverzekering gaat naar verwachting explosief stijgen! Dit komt voor uit een berekening die het ministerie van Volksgezondheid heeft gemaakt, gebaseerd op de huidige zorgkosten. De verwachting is dan ook dat de zorgpremie voor het volgende jaar een stijging maakt naar 143 euro per maand, ofwel 15 euro meer als dat wij gemiddeld nu al betalen.

Waarom stijgt de zorgpremie 2023

De reden dat de zorgpremie een dusdanige stijging maakt is afhankelijk van een aantal verschillende factoren:

  • Stijgende lonen in de zorg (als gevolg van de recente CAO onderhandelingen die zijn afgerond)
  • Stijgende kosten in de zorg, met name door de vaak duurdere behandelingen met medicijnen die soms exponentieel gestegen zijn qua prijs.
  • Mensen worden ouder, we leven gezonder, kunnen langer doorbehandelen wat meer kosten met zich meebrengt.
  • Ook in de zorg heeft men te maken met de inflatie, daar worden ook alle prijzen duurder voor de verwarming etc etc. wat ook weer gecompenseerd zal moeten worden door de prijzen omhoog te schroeven.

Wat kan de zorgverzekeraar doen met de zorgpremie?

Uiteindelijk beslist de zorgverzekeraar zelf de hoogte van de zorgpremie 2023. Deze krijgen namelijk met prinsjesdag de zogeheten “nominale” zorgpremie te horen. Dit is de premie waarmee de zorgverzekeraar kan gaan rekenen, naar verwachting komen dan binnen enkele weken de zorgverzekeraars met de prijs voor de zorgpremie van het komende jaar. Echter is het vaak DSW die traditioneel als eerste de prijs bekend maakt. De prijsvechters wachten tot het laatste moment, lees 12 november soms wel tot 1 minuut voor twaalf voordat zij de prijzen tonen.

Maar kunnen zij de prijs laten dalen? In theorie zou dat mogelijk zijn, alleen de vraag is of dat handig is. Een zorgverzekeraar kan niet teveel verliezen maken. Ook moeten zij volgens de Europese Unie genoeg geld op de bank houden als financiële buffer. Dit heet de solvabiliteitseisen, wat kortweg zegt, je moet genoeg geld hebben om je eigen broek op te kunnen houden in financiële crisis momenten.

Wat kun jij aan de prijs van de zorgpremie 2023 doen?

Nou, hier wordt het wellicht interessant! Jij gaat niets meer veranderen aan de prijs van de zorgpremie 2023, maar je kunt hier wel verandering in brengen voor de toekomst. Je vraagt je wellicht nu af hoe dit kan? Simpel, door volgend jaar massaal over te stappen naar een andere (goedkopere) zorgverzekeraar. We zien dat veel mensen nog nooit zijn overgestapt in hun leven. Terwijl we voor energie of onze telefoonmaatschappij dit allemaal wel een keer gedaan hebben. Wat ga je dan zien als we massaal overstappen? Dan pas zie je de marktwerking komen zoals deze ooit is bedoeld. Dan zie je dat de zorgverzekeraars scherpere prijzen gaan aanbieden met betere acties dan een gratis kennismaking in de sportschool, of een tand-ongevallendekking als je bent gevallen.

Vanaf 12 november is het weer mogelijk om de prijzen van de zorgpremie 2023 te vergelijken met andere zorgverzekeraars. Wil je nu al kijken wat de prijzen voor dit jaar zijn? Start dan nu met je zorgverzekering vergelijken.

 

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie