Je kind naar de tandarts, wat kost dat?

zorgverzekeraars informeren ouders

Het afgelopen jaar zijn de zorgverzekeraars bezig geweest om de ouders te informeren over de kosten van de tandarts bij kinderen onder de 18 jaar. Zij hebben vorig jaar groen licht gekregen om ouders actief te gaan benaderen. Want wat kost het als je kind naar de tandarts gaat? We zien vooral dat de ouders die het financieel niet breed hebben, vaak hun kinderen niet naar de tandarts laten gaan vanwege de angst voor hoge kosten.

Tandartskosten gratis voor kinderen!

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd middels het basispakket van de zorgverzekering van de ouders. Dit betekent dan ook dat kinderen gratis naar de tandarts kunnen gaan voor de periodieke controle en nog een aantal zaken. Dit geldt onder meer voor de volgende zaken die dus gratis zijn:

  • Periodieke controle; eenmaal per jaar, op initiatief van de tandarts kan dit desgewenst in frequentie worden opgehoogd.
  • Consult bij klachten.
  • Röntgenonderzoek, behorende bij de periodieke controle.
  • Tandvleesbehandelingen
  • Het vullen en repareren van tanden en gaatjes.
  • Verdovingen
  • Wortelkanaalbehandelingen
  • Fluoridebehandelingen, tot max tweemaal per jaar.

Zoals je kunt lezen, zijn de meeste kosten die je maakt voor de tandarts bij je kind gedekt door de basisverzekering. Pas indien er kronen, bruggen of een beugel aan te pas komt, dan kan het zijn dat je kosten gaat maken. Echter is het optioneel dat dit kan worden vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering, indien deze is afgesloten. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Heeft jouw kind een behandeling nodig waarbij je kosten moet maken die je financieel gezien niet kunt dragen, en heb je een minimaal inkomen? Dan zijn er vaak mogelijkheden via de bijzondere bijstand of via de gemeente om deze kosten alsnog gedekt te kunnen krijgen.

Wacht dus niet te lang met klachten, een gezond gebit is zeer belangrijk voor kinderen! Het bepaalt je aangezicht, geeft je zelfvertrouwen en dat helpt je kind verder in de maatschappij. Wees dus niet bang voor de kosten daar het merendeel gewoon gratis is!

Orthodontie in aankomst, bekijk dan nu alvast de mogelijkheden!

Vraag je tandarts gerust wat hij verwacht over het toekomstpatroon van het gebit van je kind. Juist daardoor kun je slim inspelen op de kosten die je eventueel gaat maken voor orthodontie. In veel gevallen van de aanvullende zorgverzekering of de aanvullende tandartsverzekering, kan er een wachttijd zitten op orthodontie. Dit wil zeggen dat je dit pakket een jaar moet hebben voordat je hier aanspraak op kunt maken. In sommige gevallen, bij een aantal zorgverzekeraars, kun je deze module of aanvullende zorgverzekering tussentijds aanpassen. Door dit tijdig te doen kun je dus uiteindelijk kosten besparen op je zorgverzekering 2023!

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie