De afgelopen weken kwam er in het land een discussie opgang over mogelijke risicoselectie door zorgverzekeraars. Naar aanleiding van een open brief aan minister Schippers door een gedupeerde student Politicologie kwam het onderwerp in de schijnwerpers.
Minister Schippers heeft inmiddels op de brief gereageerd. Zij kan zich niet in de stelling vinden dat het Nederlandse zorgsysteem momenteel weinig solidair is. Daarnaast heeft de minister aangegeven dat het niet strafbaar is om risicoselectie toe te passen in het geval van aanvullende zorgverzekeringen.
Risicoselectie
Uit een onderzoek van Wynand van de Ven, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, komt risicoselectie ook voor bij het accepteren van nieuwe klanten voor het basispakket van de zorgverzekering. Het onderzoek stamt alweer teruig het het jaar 2009. De hoogleraar constateerde dat op dat moment zorgverzekeraars al specifiek selecteerde op risico’s, ook voor het verplichte basispakket.
Het onderzoek is destijds uitgevoerd in samenwerking met de NZa. De NZa meldt echter dat er geen sprake is van onregelmatigheden. Van de Ven geeft aan dat in de meeste gevallen de zorgverzekeraars zich in hun manier van selecteren zich wel aan de letter van de wet houden, maar dat het nog steeds gevallen van risico selectie zijn.
Minister Schippers gaf in de open brief alsmede in de Tweede Kamer aan dat risicoselectie voor het basispakket, indien dit zou voorkomen, bestreden zou moeten worden. De discussie wordt echter in de Tweede Kamer niet actief gevoerd. Een mogelijke oorzaak is het rapport van de NZa waarin aangegeven wordt dat er geen sprake is van risicoselectie