Zorgverzekering vergelijken: hoe werken vergelijkingssites?

Hoe werkt een vergelijkingssite

Gisteren meldde de Volkskrant dat diverse vergelijkingssites tegenstrijdige adviezen geven over de goedkoopste zorgverzekering. De Volkskrant deed onderzoek naar de vergelijkingssites van Independer, ZorgKiezer en Consumentenbond. Op basis van dezelfde zoekcriteria adviseerde de websites ieder een andere zorgpolis als beste keuze. De adviezen bevatten soms zelfs fouten of de goedkoopste polissen ontbraken in het overzicht.

Bij het veranderen van zorgverzekeraar maakt ongeveer 66% gebruik van vergelijkingswebsites. Tegenstrijdige adviezen van deze websites maken de keuze voor de consument onnodig moeilijk. De Volkskrant onderzocht de beste verzekering voor een 31 jarige man zonder voorkeuren voor een bepaalde zorginstelling, met een hoog eigen risico en wereldwijde dekking voor spoedeisende hulp. Independer toont niet alle goedkope polissen en de Consumentenbond adviseert ook een verzekering die niet voldoet aan de zoekcriteria.

De kwartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat weten de vergelijkingssites de komende tijd goed in de gaten te houden. Transparantie is erg belangrijk zo meldt woordvoerster Saskia Bierling. Volgens haar is het niet vreemd dat websites verschillende adviezen geven. De vergelijkingssites hebben ieder eigen contracten met verzekeraars. De tarieven voor de polissen zijn daarom niet altijd hetzelfde.

Financiële belangen
De verschillen tussen de vergelijkingswebsites zijn deels te verklaren door de presentatiewijze. Zo toont Independer de top3 op basis van de verhouding tussen prijs, kwaliteit en het contract met de verzekeraar. Alleen verzekeraars waar een samenwerkingscontract mee is afgesloten worden getoond in de top3 van Independer. Hierdoor voert OHRA de top 3 aan bij Independer terwijl de goedkopere polis van FBTO niet wordt getoond. Het is niet de eerste keer dat de onafhankelijkheid van Independer onder vuur ligt.

Laagste prijs
Zowel de Consumentenbond als ZorgKiezer baseren hun adviezen op de laagste prijs. Evenals Independer ontvangen ook deze websites provisies voor elke verzekering die via de vergelijkingssite wordt afgesloten. Maar verzekeraars waar geen contracten mee zijn afgesloten worden wel vermeld in de adviezen. Toch adviseren de Consumentenbond en ZorgKiezer beide en andere goedkoopste zorgverzekeraar. Dit heeft te maken met kortingen die beide websites hebben afgesproken met verzekeraars.

Zorgverzekeringwijzer.nl
Hoe werkt het vergelijken dan via Zorgverzekeringwijzer.nl? Zorgverzekeringwijzer.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite. Dit houdt in dat de website geen onderdeel is van een zorgverzekeraar en dat alle zorgverzekeraars getoond worden in het resultatenoverzicht. Wel ontvangt ook Zorgverzekeringwijzer.nl provisies voor verzekeringen die via de vergelijker worden afgesloten. Niet alle verzekeraars bieden een provisie maar deze verzekeraars worden wel getoond in het resultatenoverzicht. Mede daarom toont Zorgverzekeringwijzer.nl meer dan 50 verzekeraars waar andere vergelijkingssites er hooguit 25 tonen. Wanneer zorgverzekeraars een korting willen aanbieden aan consumenten via Zorgverzekeringwijzer.nl kan deze verzekeraar hoger in het resultatenoverzicht terecht komen omdat door deze korting de premie daalt. Wanneer andere vergelijkingswebsites deze korting niet bieden zal dezelfde verzekering daar met een hogere prijs worden getoond. Zorgverzekering vergelijken doe het nu en bespaar!

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.