Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

GGZ inkoopbeleid zorgverzekering

CZ gaat selectief GGZ-zorg inkopen.

3 okt 2014

Zorgverzekeraar CZ is de eerste zorgverzekeraar die volgend jaar de behandelingen binnen de GGZ selectief gaat inkopen. Dit zijn vooral de behandelingen gericht op complexe eetstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.

Innovatief CZ

CZ kan best innovatief genoemd worden want enkele jaren geleden hebben ze deze actie ook gestart bij de inkoop voor behandelingen van borstkanker. Toen werden ze al voor gek verklaard maar jaren later gebeurd dit bij iedere zorgverzekeraar. Deze actie is vooral ontstaan doordat de kwaliteit in de GGZ maar niet getoond wordt mede door dit initiatief hopen ze dat dit zal veranderen. De GGZ is namelijk een van de grootste kostenposten binnen de gezondheidzorg ( 6 miljard euro op jaarbasis).

Selectie van CZ

CZ zal de selectie baseren op een aantal benchmarks welke ze hebben ontwikkeld samen met het landelijk platform GGZ, het kenniscentrum voor persoonlijkheidsstoornissen en de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen. De nieuwe selectie zorgt ervoor dat 28 instelingen en 42 vrijgevestigden geen contract meer krijgen voor de vergoedingen van deze stoornissen.

Wat betekent dit voor u als patiënt?

Dit betekent dat de zorgverzekeraar een marktconforme prijs zal vergoeden aan de hulpverlener, let op dit is een prijs die de zorgverzekeraar conform vindt. Dit kan resulteren in het resultaat dat indien u gebruik maakt van een van deze hulpverleners u extra kosten gaat maken indien u gebruik maakt van hun diensten.

De reacties van behandelcentra

De vrijgevestigden en behandelcentra reageren verrast op dit bericht, deze hebben namelijk weinig vernomen van de beroepsgroepen over selecties. Er blijken namelijk centra op de lijsten te staan welke niet voorkomen op de gecontracteerde lijst echter centra die doorverwijzen naar deze centra voor betere zorg staan wel hoog in de lijst.  Er lijken dus nog wat hiaten binnen het systeem maar we houden het nauwlettend in de gaten. Zodra we meer weten over dit onderwerp houden wij u uiteraard op de hoogte! 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.