Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Zorgplicht zorgverzekeraars niet in geding

Huidige zorgverzekeringen; zorgplicht niet in geding.

5 jul 2015

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft recentelijk een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de zorgplicht niet in het geding is bij de huidige polissen van de zorgverzekeraars. Zij hebben hiervoor 17 van de 122 polissen van de zorgverzekering onderzocht. Hieruit zijn wel zijn een aantal aandachtspunten naar voren gekomen en de zorgverzekeraars zullen hier verantwoording voor moeten afleggen, dit lijkt vooral uit de budgetpolissen te komen. De aandachtspunten die naar voren komen zijn als volgt:

Kwaliteit van de zorg:

Bij enkele van de onderzochte polissen zijn ziekenhuizen gecontracteerd die onder toezicht staan van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). Dit levert geen problemen op maar hierbij dient de zorgverzekeraar wel rekening te houden dat de kwaliteit van de zorg wel op nivo is.  Ook moet er aandacht komen voor de medicatieverstrekking bij herhaalrecepten welke sommige zorgverzekeraars verplicht stellen, hiermee zou de kwaliteit van zorg in het geding kunnen komen.

Tijdige zorg:

Sommige polissen bevatten afspraken met betrekking tot gecontracteerde zorg (budgetpolissen), nu blijkt echter dat bij 8-24% van de specialistische zorg in zowel algemene, topklinische en academische ziekenhuizen de wachttijd soms >52 weken bedraagt. Deze polissen bieden vaak weinig alternatieven om in deze gevallen dan te gebruiken, dit vergt de aandacht van de zorgverzekeraars voor de zorgverzekering 2016.

Bereikbaarheid van de ziekenhuizen:

De zorg moet bereikbaar zijn voor iedereen die een zorgverzekering heeft. De zorgverzekeraar is hiervoor verantwoordelijke en moet rekening houden dat dit ook bereikbaar blijf. Bij de onderzochte polissen variëren de tijden van het dichtstbijzijnde  ziekenhuis 24-89 minuten een aanzienlijke reistijd dus.

Transparante informatie over de zorgverzekering

De zorgverzekeraars moeten betere informatie verstrekken over de huidige polissen, echter is dit initiatief inmiddels al opgepakt door Zorgverzekeraars Nederland welke een bijsluiter gaan ontwikkelen. De NZa geeft wel aan dat dit gemonitord dient te worden en indien dit kwalitatief tekortschiet er binnen korte termijn feedback op gegeven moet worden. 

Wenst u kwalitatief de beste zorg zo dicht mogelijk bij u in de buurt? Dan kunt u uw zorgverzekering vergelijken en dan kiezen voor de optie, keuzevrijheid: Ja. Op die manier bent u in ieder geval gedekt van zorg bij u in de buurt en indien deze geen plek hebben binnen afzienbare tijd dan kunt u zonder problemen gebruik maken van een andere zorgaanbieder.

Bron: NZa

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.