Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

gemoedsbezwaren zorgverzekering

12.500 mensen weigeren zorgverzekering vanwege gemoedsbezwaren

26 nov 2013

Het aantal personen dat een zorgverzekering weigert af te sluiten neemt de laatste jaren steeds meer toe. Een zorgverzekering is verplicht in Nederland maar inmiddels weigeren 12.500 mensen dit vanwege gemoedsbezwaren.

Iedereen wonend en/of werkzaam in Nederland is bij de wet verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Er is één uitzondering op deze regel, namelijk gemoedsbezwaren. Iedereen die door geloof of levensovertuiging bezwaar heeft tegen het afsluiten van een zorgverzekering kan ontheffing aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). In plaats van premie moet er dan een bijdrage over het loon betaald worden.

Eind vorig jaar stond de teller van personen met gemoedsbezwaren op 12.5000 zo blijkt uit de verzekerdenmonitor 2013 van het ministerie van Volksgezondheid. Het aantal neemt de afgelopen jaren steeds meer toe. In de periode 2006 tot 2012 hebben 1061 personen ontheffing aangevraagd, een stijging van ruim 12%.

Met een ontheffing van de basiszorgverzekering vervalt ook het recht op zorgtoeslag. Daarnaast is een voorwaarde voor de ontheffing ook dat er geen andere verzekeringen worden afgesloten zoals inboedel of uitvaart. Personen die premievrijstelling hebben ontvangen betalen dus geen premiekosten meer. In plaats daarvan betalen zij een bijdragevervangende inkomstenbelasting. Dit wordt ingehouden op het loon en is even hoog als de inkomensafhankelijke bijdrage die verzekerden betalen. Op deze manier ontrekken personen met gemoedsbezwaren zich niet aan het solidariteitsprincipe. De bijdragevervangende belasting wordt gegeven aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Zij bouwen een spaartegoed op en betalen hiermee de kosten wanneer er gebruik gemaakt wordt van medische kosten. Is het spaarsaldo niet voldoende dan moet de rest uit eigen zak betaald worden.

Voor gelovigen personen in Nederland biedt één zorgverzekeraar een basispakket aan dat rekening houdt met deze levensbeschouwing, namelijk de christelijke zorgverzekeraar Pro Life. In tegenstelling tot de standaard basisverzekering zijn verzekerden bij Pro Life niet verzekerd voor abortus, opzettelijke levensbeëindigende behandelingen, IVF waarbij sprake is van restembryo’s, geslachtsveranderende ingrepen en genetisch onderzoek waarbij het doden van een ongeboren vrucht aan de orde kan zijn.

Bron: Telegraaf

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.