Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

eigen risico aanpassen

2% van Nederlandse consumenten weigert zorg vanwege financiële redenen

27 okt 2013

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft een studie ingesteld naar de gevolgen van het aanpassen van het eigen risico. Het eigen risico is dit jaar van 350 euro gestegen naar 360 euro. Ondanks het feit dat de maandelijkse zorgpremie dit jaar verlaagd is, zijn de kosten voor de zorg voor veel Nederlanders nog steeds te hoog.Uit de studie die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid werd uitgevoerd blijkt dat zo'n 20% van de Nederlanders boven de 18 er af en toe wel eens voor kiezen om nodige zorg te laten varen. In 7,5% van de gevallen besloot men niet naar de dokter te gaan omdat achteraf de kwaaltjes niet zo ernstig bleken te zijn. 4% van de gevallen zijn bang voor de dokter, d.w.z. ze zijn bang dat zij gediagnosticeerd worden met een ernstige ziekte en hopen dat de kwaaltjes vanzelf weg gaan. In 2% van de gevallen wordt er gekozen om niet naar de dokter te gaan om zo geld te besparen.

Ook blijkt uit de studie dat veel Nederlanders niet goed op te hoogte zijn van wat nu wel en wat nu niet onder het eigen risico gerekend wordt. 19% is in de veronderstelling dat een afspraak met de huisarts onder het eigen risico gerekend wordt terwijl dit niet zo is. Aan de andere kant denken 41% Nederlanders dat een afspraak bij een medisch expert niet onder het eigen risico gerekend wordt terwijl dit wel het geval is.

Aan de hand van de resultaten van de studie is minister Schipper van plan om een voorlichtingscampagne op te zetten. Zij vraagt hiervoor de medewerking van zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Het is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders niet goed op de hoogte blijken te zijn van de kosten binnen de zorg.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.