340.000 Nederlanders betalen geen zorgpremie.

Betalingsproblemen zorgverzekering

Het aantal Nederlanders  dat geen zorgpremie betaald is gestegen tot 340.000 consumenten. Vorig jaar was dit nog 319.000 consumenten, en het jaar daarvoor 300.000 consumenten. Er lijkt dus een structureel probleem te ontstaan rondom de betalingen van de zorgverzekering. Minister Schippers geeft aan dat dit een onwenselijke situatie is maar dat het percentage wanbetalers gelijk blijft aan de tijd van het zorgverzekeringstelsel.

650.000 consumenten hebben betalingsproblemen

Er is ook nog een groep van ruim 650.000 consumenten welke de zorgpremie deels niet meer kan betalen en hier problemen mee hebben. Dit hopen de consumenten nog met de zorgverzekeraar zelf op te lossen door middel van betalingsregelingen.

Wanbetalersregeling

Is het verstandig om geen zorgpremie te betalen? Nee, dat is het zeker niet want vroeg of laat kan je een boete verwachten van het Zorginstituut. Tevens zal je worden aangesloten bij een verzekering waar je een hogere premie voor dient te betalen en je kan niet overstappen naar een andere zorgverzekering. Je zorgpremie zal vervolgens automatisch van je inkomsten worden afgehouden of dit van je toeslagen of uitkering is dat maakt niet uit ze nemen het zowieso van je af. Lees uitgebreid hoe dit in zijn werk zit op de pagina: Wat als ik mijn zorgverzekering niet kan betalen

Zorgpremie vergelijken

Wat wel verstandig is om je huidige polis onder de loep te nemen. Een budgetpolis kan bijvoorbeeld veel extra kosten met zich meebrengen omdat u dan niet gebruik kan maken van alle zorg in Nederland, doet u dit wel dan betaald u daar zelf extra geld voor. Een dergelijke premie scheelt enkele euro’s met een “keuzevrije” zorgverzekering. U kunt in de vergelijker aangeven dat u keuzevrijheid wilt zodat deze zorgverzekeraars niet in de zorgvergelijker terug zullen komen. Ook kan het raadzaam zijn om eens te kijken naar welke zorg u nou echt nodig heeft, vaak zitten er een aantal opties in de polissen waar u nooit (meer) gebruik van maakt, denk aan orthodontie of een verhoogde brillen of lenzen vergoeding.

Bron: Rijksoverheid

Last Updated on 4 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.