Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

overstappen zorgverzekering geloofsovertuiging 2014

Aantal mensen die zorgverzekering uit principes weigeren neemt toe

18 dec 2013

Het aantal mensen die op basis van bijvoorbeeld geloofsovertuiging geen zorgverzekering afsluiten, is het afgelopen jaar toegenomen. Afgelopen jaar werd er van 12.500 Nederlanders geregistreerd dat zij geen zorgverzekering hadden afgesloten vanwege persoonlijke overtuigingen.

Ondanks het feit dat iedere Nederlander verplicht is om een zorgverzekering voor het basisdeel af te sluiten, bestaat er een uitzondering op deze regel. Je kunt namelijk een bezwaar indienen bij het SVB. De Sociale Verzekeringsbank neemt dan dit verzoek in behandeling.

Er kleven uiteraard een aantal voorwaarden voordat je voor een vrijstelling aanmerking komt. Het SVB zal onder andere kijken of je niet toevallig andere verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een verzekering voor je inboedel of je auto, hebt afgesloten. 

Nederlanders die alsnog vrijstelling krijgen van het afsluiten van een zorgverzekering, zullen uiteindelijk alsnog moeten uit solidariteit betalen. De kosten worden verrekend in de vorm van extra inkomstenbelasting. De stijging van de inkomstenbelasting komen overeen met de kosten van de maandelijkse zorgpremie. 

Een deel van het bedrag dat deze groep Nederlanders betaalt aan belastingen, zal door het CvZ worden teruggestort. Met dit bedrag kan zorg betaald worden indien er zorg afgenomen wordt. Verder ontvangen deze mensen geen AOW maar uiteindelijk een uitkering.

Het aantal mensen dat op basis van een persoonlijke overtuiging geen zorgverzekering afneemt, is de afgelopen zes jaar met ongeveer 12% gestegen. Een aantal zorgverzekeraars bieden pakketten aan die aansluiten op de wensen van bepaalde religies. Zo biedt Pro Life een zorgverzekering aan waarbij abortus en euthanasie niet vergoed wordt.

Enkel in het geval dat er toestemming gegeven is door het SVB, hoeft men in Nederland geen zorgverzekering af te nemen. In alle andere gevallen ben je verplicht om verzekerd te zijn. Ben je dit niet, dan kun je, wanneer je eenmaal gevonden bent, een boete krijgen en alsnog verplicht worden gesteld om een zorgverzekering af te nemen.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.