Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

CZ zorgverzekeraar

Aantal onterechte declaraties volgens CZ toegenomen

14 jan 2014

Zorgverzekeraar CZ heeft vorig jaar een toename van onterechte declaraties waargenomen bij het controleren van deze declaraties. In 2012 werd er volgens de zorgverzekeraar in totaal 2 miljoen euro onterecht gedeclareerd. Het afgelopen jaar is dit bedrag echter bijna verdrievoudigd.

De zorgverzekeraar geeft aan dat het met name omtrent het persoonsgebonden budget fout gaat. Van de 5,3 miljoen euro aan onterechte declaraties is een groot deel van verbonden met aanvragen van dit budget. Voor het persoonsgebonden budget heeft de zorgverzekeraar rekening gehouden met een budget van een half miljoen euro. Er is echter voor meer dan 4 miljoen euro aan persoonsgebonden budgetten aangevraagd.

Zorgverleners en begeleiders zullen eerst een schrijven van CZ ontvangen met het verzoek om het bedrag dat zij ten onrechte van de zorgverzekeraar hebben ontvangen op eigen initiatief terug te storten. Daarmee geeft de zorgverzekeraar de aanvragers de mogelijkheid om het geld zonder verdere problemen terug te betalen omdat niet alle onterechte declaraties bewust fout worden ingediend.

Wanneer aanvragers van een persoonsgebonden budget hier echter geen gehoor aangeven, kan de zorgverzekeraar overgaan op het uit de handen geven van de vordering aan een incassobureau of het huidige contract stopzetten. Daarnaast kan CZ in schrijnende gevallen naar de rechtbank stappen.

Het grote verschil in onterechte declaraties tussen vorig jaar en 2012 heeft volgens de zorgverzekeraar met name te maken met het nieuwe systeem waar zij sinds kort gebruik van maakt. Dit systeem is in staat om de inhoud van declaraties te interpreteren waardoor het eenvoudiger wordt om onterechte declaraties op te sporen.

Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige en verbetermanager binnen de zorg. "Sinds het begin van de website hebben wij gekeken hoe we het zo eenvoudig mogelijk kunnen maken voor de consument om hun weg te vinden in het oerwoud van de verzekeraars." U kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Vandaag bij CZ een poging ondernomen om melding te maken van onterechte declaratie van een zorgverlener. Het betrof verscheidene declaraties betreffende verstrekte hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zijn nooit verstrekt. De reactie vanuit CZ; moest ik zelf maar oplossen, niet het probleem van CZ want het betroffen toch vergoedingen vanuit de basiszorgverzekering.

Door T.Beukers op 8 apr 2014

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.