Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

18 jaar en zorgverzekering 2014

Achttien worden en de zorgverzekering

21 nov 2013

Iedereen woonachtig of werkzaam in Nederland is verplicht om in ieder geval een basisverzekering te hebben. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar. Kinderen moeten binnen vier maanden na de geboorte ingeschreven worden bij een zorgverzekering. Tot 18 jaar hoeven kinderen geen zorgpremie te betalen maar hoe zit dit als ze 18 jaar worden?

Op de 18e verjaardag zijn Nederlanders voor de wet volwassen wat een hoop veranderingen met zich meebrengt. Één van die veranderingen is dat er voortaan betaald moet worden voor de zorgverzekering. Dit kan de achttienjarige zelf doen maar het is ook mogelijk dat bijvoorbeeld ouders of verzorgers deze kosten betalen. Het is niet noodzakelijk om te kiezen voor dezelfde zorgverzekering als de ouders. Zo bieden bijvoorbeeld veel zorgverzekeraars speciale zorgpakketten aan gericht op jongeren met vergoedingen die voor hen relevant zijn. Bij de meeste zorgverzekeraars is het mogelijk om de huidige zorgverzekering stop te zetten op het moment dat iemand 18 jaar wordt om vervolgens te kunnen overstappen naar een andere verzekeraar. Dit is niet altijd het geval, neem hiervoor contact op met de huidige zorgverzekeraar.

De premiebetalingen starten vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin iemand 18 jaar wordt. Bijvoorbeeld: Marieke wordt 18 jaar op 22 juli 2014, zij is dan verplicht om zorgpremie te betalen vanaf 1 augustus 2014. Maar premie betalen is niet het enige wat veranderd. De achttienjarige heeft vanaf dat moment ook recht op zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming van de overheid om de premie voor de zorgverzekering betaalbaar te houden voor iedereen. Deze zorgtoeslag moet door de achttienjarige zelf worden aangevraagd bij de belastingdienst.

Het is goed mogelijk dat er korting verkregen kan worden op de zorgverzekering. Jongeren zijn vaak lid van groepen zonder hier zelf erg in te hebben. Het is daarom de moeite waard om te controleren of het mogelijk is via de gemeente, het werk, de sportclub of de studentenvereniging een verzekering met een collectieve korting af te sluiten.

Word jij of wordt uw kind binnenkort 18 jaar? Vergelijk hier welke zorgverzekering het beste past bij de nieuwe persoonlijke situatie en wensen. 

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.