Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

vergoedingen alternatieve zorg

Alternatieve geneeswijzen net zo waardevol als reguliere geneeskunde!

19 jun 2019

Afgelopen week kwam het Centraal bureau voor Statistiek met cijfers naar buiten dat een kwart van de Nederlandse bevolking ( respectievelijk 27% van de vrouwen en 20% van de mannen) veel waarde hechten aan deze vorm van zorg. Een opvallend detail is dan wel dat de hoogopgeleiden vaker gebruik maken van alternatieve geneeswijzen dan lager opgeleiden, dit zou te maken kunnen hebben met de kosten voor de behandelingen die niet altijd vergoed worden.

Welke behandelingen van alternatieve geneeswijzen werden gebruikt?

De behandelingen die het meeste naar voren kwamen tijdens het onderzoek zijn:

  • Acapunctuur
  • Osteopathie
  • Chiropractie

De vergoedingen voor deze behandelingen komen altijd uit de aanvullende zorgverzekering die men kan afsluiten bij het basispakket. Echter zijn dan nog steeds niet alle behandelingen volledig vergoed, dit is vaak nog afhankelijk van een aantal factoren. Onder meer speelt hierin mee of de alternatieve genezer is aangesloten bij een beroepsvereniging en of hij een gediplomeerd beoefenaar van zijn / haar vakgebied is.

Een meerderheid (38%) is dan ook voor om een of enkele behandelingen van alternatieve geneeswijzen op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Ondanks dat er op dit moment redelijk veel onderzoek gedaan wordt naar de wetenschappelijke achtergrond van de behandelingen lijkt er nog niet voldoende bewijskracht tot het toetreden in het basispakket.

Zorgverzekeraars vaak huiverig over alternatieve zorg

Dat de zorgverzekeraars hier vaak niet in meegaan, is dan ook het gevolg dat er vaak nog onvoldoende bewijs is dat een behandeling daadwerkelijk werkt. Dat wil overigens niet zeggen dat het niet kan werken echter dient dit dan wel op de juiste wijze via een bepaalde methodiek te worden onderzocht en bewezen te worden.  Vorig jaar konden we al zien bij zorgverzekeraar CZ dat enkele behandelingen hebben geschrapt en worden beroepsverenigingen niet meer erken.

Bekijk hier de vergoeding alternatieve geneeswijzen. in ons vergoedingen overzicht.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.