Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

besparing in de zorg

Angst voor verhoging eigen risico

13 mrt 2013

Zorgverzekeraars besparen miljoenen doordat patienten wegblijven bij tandarts, dokter of ziekenhuis uit angst voor een verhoogd eigen risico.

Deze angst levert op korte termijn een besparing op van honderden miljoenen euro's. Dit meldde de Telegraaf gisteren. Zorgverzekeraars hoeven veel minder behandelingen en medicijnen te vergoeden omdat patiënten minder vaak een beroep doen op professionele zorg uit angst voor een hogere premie.

Deskundigen vrezen echter dat de kosten van dit vermijdingsgedrag op termijn veel hoger zullen uitvallen dan de huidige besparingen. Dit vermijdingsgedrag heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van de patiënten in kwestie. Bij gebrek aan preventie en onderhoud zullen de negatieve gezondheidseffecten op termijn in de miljarden gaan lopen. Volgens de Telegraaf is dit vermijdingsgedrag versterkt door de politiek die veel nadruk heeft gelegd op de oplopende zorgkosten en veel onzekerheid heeft gecreëerd met onduidelijke voorstellen.

Volgens de krant hebben de zorgverzekeraars in 2012 tussen 500 miljoen en 750 miljoen euro bespaard door dit vermijdingsgedrag. Voor dit jaar is ook al rekening gehouden met een vergelijkbare besparing in de vorm van een verlaging van de zorgpremie voor de basisverzekering 2013.

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht, denkt niet dat klanten geld terug gaan krijgen van de verzekeraars. Het staat de zorgverzekeraars vrij om het geld uit te geven zoals het hun goeddunkt. Zij kunnen het bijvoorbeeld aanhouden als extra reserves voor mindere tijden.

Zorgverzekeraar CZ laat de Telegraaf weten dat zij de extra besparingen mogelijk zullen aanwenden om de premie laag te houden.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.