Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

awbz wordt liz

AWBZ wet wordt vervangen door LIZ wet

13 okt 2013

Staatssecretaris Van Rijn heeft een voorstel ingediend voor een nieuwe wetgeving die het AWBZ gaat vervangen. Het voorstel bestaat onder andere uit het plan om de LIZ, de Langdurige Intensieve Zorg, een deel van de zorg binnen de AWBZ over te nemen. Maar voordat Van Rijn dit voorstel verder zal uitwerken, vraagt de staatssecretaris eerst om de mening van partijen binnen de zorgbranche.

De AWBZ zal worden opgesplitst in een deel dat straks onder de LIZ wetgeving valt, een deel dat straks onder de Zorgverzekeringswet zal vallen en een deel dat straks onder het Wmo zal vallen. Enkel de zwaardere zorg waarvan de patiënten meerdere jaren zorg zullen nodig hebben, zullen straks onde de LIZ vallen.

Het streven is dat wanneer de AWBZ straks opgesplitst wordt in drie delen dat het voor patiënten eenvoudiger wordt om zorg aan te vragen en te bekostigen zonder de administratieve rompslomp. Verschillende belangenorganisaties hebben echter zo hun twijfels of de nieuwe wetgeving daadwerkelijk een beter systeem zal creëren. Door middel van het versturen van een gezamenlijke brief naar de staatssecretaris om hun mening over de plannen te uiten. In de brief wordt de staatssecretaris onder andere gewezen op het feit dat er momenteel weinig wisselwerking tussen de Wmo en de LIZ wetgeving zit.

Volgens het VGN, een belangenorganisatie die opkomt voor de belangen van gehandicapte patiënten, is het een beter idee om een collectieve zorgverzekering te starten voor het ondersteunen van patiënten die langjarige zorg nodig hebben.

De staatssecretaris zal de reacties van de organisaties tot zich nemen en na het aanpassen van het voorstel deze sturen naar de Tweede Kamer en de Raad van State sturen. De staatssecretaris wilt namelijk nog dat dit jaar de LIZ in de Tweede Kamer besproken wordt.

 

bron: Skipr

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.