Beschouwing zorg na de verkiezingsuitslag

Beschouwing zorg verkiezingsuitslag

Na de verkiezingsuitslag lijkt de zorgsector er goed vanaf te komen, betere arbeidsvoorwaarden en een toenemend aantal zorgverleners staan op het programma. Echter de problemen met de betaalbaarheid en de kwaliteit van de zorg zullen voor het nieuw te vormen kabinet, reden zijn tot het nemen van drastische maatregelen. Zorgaanbieders zijn, door de regulerende marktwerking, concurrenten van elkaar geworden en de zorgverzekeraars zijn door de overheid meer en meer bestempeld tot regisseurs.

Gisteren hebben we al een opsomming gegeven van de programmapunten van beide partijen. Hieruit blijkt dat de VVD geen eigen bijdrage wil voor de apotheek. Anne Mulder van de liberale partij verwoord het als volgt; “We willen van eigen bijdragen af. Het lost weinig op en zorgt voor veel administratieve lasten. We gaan niet elk jaar alles overhoop halen, we zijn tevreden over de farmacie-sector.  Gesprekken tussen de zorgverzekeraars en KNMP zien we met vertrouwen tegemoet. We zullen de verzekeraars echter niet dwingen, want we hebben daarvoor niet de bevoegdheid.” Verspilling van medicijnen dient echter wel tegengegaan te worden, apothekers zouden beter moeten controleren of ze nog wel nodig zijn, aldus Mulder.

De manier waarop ziekenhuizen hun zorg declareren is begin 2005 veranderd. Eerst werden er  per verrichting aparte facturen opgesteld maar men dient nu voor het gehele behandeltraject te factureren, de zogenaamde DBC’s (diagnose-behandelcombinatie). Men is niet gelukkig met dit systeem, een explosieve administratieve groei en een toenemende macht van de zorgverzekeraars, zou het gevolg zijn. Zowel de VVD als het PvdA houden vast aan dit systeem ondanks de medische kritiek.

Zorgverzekeraars hebben een steeds grotere machtspositie, in enkele gevallen wordt door de verzekeraar bepaald welke behandeling toegestaan is voor de patiënt. Het PvdA ziet graag deze rol verschuiven van ‘regisseur’ naar ‘makelaar’. Men dient zich voornamelijk bezig te houden met een goede zorginkoop en dienstverlening.

Het basispakket wordt voorlopig in tact gehouden door beide partijen. Het huisartsen bezoek zou volgens het programma van de VVD, onder het eigen risico moeten vallen. De PvdA ziet de rol van de huisarts meer uitgebreider en wil de consulten vrij blijven aanbieden.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.