Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

vraagteken

Betaalt u ook dubbele bijdrage Zorgverzekeringswet?

21 dec 2018

Over aftrekbare alimentatie en lijfrente is al bijdrage Zorgverzekeringswet betaalt, maar bij de uitbetaling hiervan wordt het nog een keer ingehouden.

Hoe zit dat dan?

Jaarlijks geven we in Nederland ongeveer 100 miljard euro uit aan zorgkosten. U betaalt natuurlijk uw premie zorgverzekering, maar uw werkgever of uitkeringsinstantie moet ook een bijdrage Zorgverzekeringswet inhouden over wat zij u uitbetaalt. Over maximaal € 54.614 houdt uw werkgever of uitbetaler 6,9% in 2018 ( 6,95% in 2019) in en zelf moet u ook over maximaal dat bedrag 5,65% (5,70% in 2019) betalen.

Het zou logisch zijn dat u dat niet hoeft te betalen als u bepaalde aftrekposten geniet waardoor uw belastbare inkomen daalt. Denk daarbij aan partneralimentatie of inleg op uw lijfrenterekening. Helaas is dat niet het geval dus u betaalt dan uw bijdrage Zorgverzekeringswet alsof u geen aftrekpost had. Dan zou het logisch zijn dat u bij de uitkering die daaruit volgt of bij het uitbetalen van de alimentatie aan uw partner daar dan geen bijdrage Zorgverzekeringswet over betaalt, maar dat doet u tochl. U betaalt dus dubbel

Slimmer is het dan om, indien toegestaan, de uitkering af te kopen want u betaalt uitsluitend de bijdrage over loon of periodieke uitkeringen.

Inmiddels heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan waarin zij deze ongelijkheid erkent en moet de Belastingdienst in dit specifieke geval van een Oudedagslijfrente alsnog de eigen bijdrage aftrek over de betaalde lijfrente toestaan.

Maar deze ongelijkheid blijft bestaan dus hier ligt een schone taak voor de Tweede Kamer om dit eens recht te zetten.

Wilfred Mooij ffp

 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.