Betalen Slotervaart patiënten hun behandeling twee keer?

slotervaart

Momenteel worden 25.000 patiënten van het failliete MC Slotervaart ziekenhuis aangeschreven waar zij hun behandeling kunnen voortzetten. Uiteraard zal het overnemende ziekenhuis dit niet gratis doen en een nieuwe diagnose-behandelcombinatie (dbc) openen. Het MC Slotervaart heeft dat uiteraard ook al gedaan, dus betalen deze patiënten de zorgkosten nog een keer.

Een aantal patiënten zal hier niets van merken maar een deel van de patiënten loopt het risico op het onnodig opmaken van het eigen risico 2019, variërend van 385 tot 885 euro. Bovendien lopen de patiënten met een natura- of budgetverzekering ook nog eens het risico dat zij achteraf fors moeten bijbetalen.

Het is mogelijk dat een patiënt in oktober 2018 in het MC Slotervaart een behandeling is gestart (bijvoorbeeld knieklachten) die 120 dagen wordt vergoed.  Het ziekenhuis gaat failliet waardoor de patiënt zijn 120 dagen daar niet kan volmaken. Als deze patiënt in januari 2019 naar een ander ziekenhuis gaat, opent dit ziekenhuis een nieuwe DBC. De patiënt krijgt dus nogmaals de rekening voor een reeds gestarte behandeling die door het MC Slotervaart is gefactureerd en dit gaat ten laste van het eigen risico 2019.

De website van het MC Slotervaart meldt hier niets over. Patiënten hebben weinig keuze en zullen zich elders moeten melden om hun behandeling voort te zetten, maar feitelijk starten zij bij de nieuwe zorgverlener weer een nieuwe behandeling met de bijbehorende financiële gevolgen.

Patiënten met een natura- of een budget zorgverzekering lopen nog meer risico. Een natura verzekering betaalt 100 % van de verleende zorg op voorwaarde dat de zorgverlener en de verrichte zorg gecontracteerd is met de verzekeraar. Als dat niet het geval is wordt vaak slechts 75% van de contractprijs vergoed. En die contractprijs is soms de helft van het tarief van een niet gecontracteerde zorgverlener.

Als een DBC bijvoorbeeld 10.000 euro kost, maar het MC Slotervaart dit voor 5.000 euro heeft gecontracteerd, vergoeden veel natura zorgverzekeraars slechts 75% van 5.000 euro van een rekening van 10.000 euro. Het verschil van 6.250 mag de patiënt dan zelf bijbetalen.

Verzekerden hebben nog tot en met 31 december om de afweging te maken om over te stappen naar een vrije keuze oftewel restitutie zorgverzekering. Dit is wel iets duurder dan een natura- of budgetpolis, maar het risico op een forse bijbetaling wordt hiermee wel vermeden. Klik hier voor onze zorgvergelijker

 

Wilfred Mooij ffp

 

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.