Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Chronisch zieken flink op achteruit

Chronisch zieken flink op achteruit

12 okt 2012

Mensen die last hebben van een lichamelijke ziekte, een chronische ziekte of een handicap zijn er sinds het jaar 2009 gemiddeld € 172,00 per jaar op achteruit gegaan. In het jaar 2009 ging de wet tegemoetkoming voor chronische zieken en gehandicapten (wtcg) van start. De personen met een minimum inkomen zijn er vanaf deze tijd op vooruit gegaan met een gemiddeld bedrag van 329 per jaar. De huishoudens met een hoog inkomen gingen er daarentegen op achteruit met een bedrag van 563 euro op jaarbasis.

Dit is naar voren gekomen uit een rapport dat woensdag is gepresenteerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Volgens het onderzoek valt het gemiddelde besteedbare inkomen lager uit omdat vele ziektekosten voor het jaar 2009 op dat moment nog aftrekbaar waren voor de belasting.

Na het starten van deze nieuwe wet is maar liefst 35% van de huishoudens er gemiddeld 329 euro op vooruit gegaan. Deze laatstgenoemde huishoudens zijn vooral huishoudens van chronische zieken of gehandicapten die voorzien zijn van lage inkomens. Daarnaast bestaan de gezinnen ook uit alleenstaande arbeidsongeschikten of koppels die beide arbeidsongeschikt zijn.

De helft van de huishoudens die te maken hebben gekregen met deze nieuwe wet zijn er flink op achteruit gegaan. De bedragen komen neer op ruim 500 euro op jaarbasis. De gedupeerden van deze nieuwe wet zijn dan ook de chronische zieken die voorzien zijn van een hoog inkomen of een echtpaar die niet volledig arbeidsongeschikt zijn verklaard.

De programmaleider van Nivel, Mieke Rijken reageert hierop als volgt; ‘Het lijkt erop dat de wet doet waar hij voor bedoeld is. Vrijwel alle mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking krijgen een tegemoetkoming, dus de groep chronisch zieken en gehandicapten die gecompenseerd wordt is niet kleiner geworden door het wegvallen van de oude aftrekregeling. Gemiddeld genomen valt hun besteedbaar inkomen wel lager uit dan voor 2009. Mensen met een laag inkomen, profiteren meer van de nieuwe tegemoetkoming regeling dan mensen met een hoger inkomen. De hoogste inkomensgroep heeft gemiddeld bijna 1 procent minder te besteden.’

Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige en verbetermanager binnen de zorg. "Sinds het begin van de website hebben wij gekeken hoe we het zo eenvoudig mogelijk kunnen maken voor de consument om hun weg te vinden in het oerwoud van de verzekeraars." U kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.