Chronisch zieken leveren de zorgverzekeraars meer op.

Chronische ziekte zorgverzekering

Chronisch zieken, een kwetsbare groep binnen het zorgverzekeringstelsel en niet de groep die normaliter snel een overstap maakt naar een nieuwe zorgverzekering. Echter gaat hier verandering in komen met de plannen die minister Edith Schippers (VWS) gisteren bekend maakte. Zij wil vanaf 2016 de zorgverzekeraars stimuleren om zich meer te richten op de kwetsbare chronische zieken, heeft een zorgverzekeraar deze in zijn portefeuille dan zal hij hiervoor extra worden gecompenseerd, dit vanwege een wijziging binnen de risicoverevening.

Risicoverevening binnen de zorgverzekering.

Tot op heden wordt er gekeken naar een veelvoud aan aspecten om de zorgverzekeraars te compenseren middels risicoverevening. Echter is dit systeem niet geheel sluitend, een voorbeeld hiervan zijn de studenten. Een student is zeer aantrekkelijk voor een zorgverzekeraar, deze heeft geen inkomen en woont vaak in een studentenflat achteraf in de stad. Een student, in principe jong en vitaal maakt zeer weinig kosten dus hier hoeft niet veel tegenover te staan zou men zeggen? Het is namelijk anders, de student heeft zoals gezegd geen inkomen, consumenten zonder inkomen gaan vaker naar het ziekenhuis en dus worden de zorgverzekeraars hierdoor gecompenseerd. De student woont in een studentenflat, en krijgt hiermee het label lage sociale klasse, want ook die maken statistisch meer gebruik van de zorg en dus worden ze hiervoor gecompenseerd. Het is dus tot nu toe lonend om deze groepen binnen je portefeuille te hebben als zorgverzekeraar want het geld dat je gecompenseerd krijgt, dat mag je houden. Volgend jaar eindelijk veranderingen binnen het systeem van de risicoverevening binnen de zorgverzekering door de chronisch zieken te compenseren in plaats van de jonge, vitale hoogopgeleide mensen.

Korting op het eigen risico of toch de invoering van de beperkte polis?

Vorig jaar kwam de minister met het idee om een volledig beperkte polis te introduceren om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, dit plan sneuvelde in de Eerste kamer en het ministerie kwam hiervan terug. Later bedachten ze dat ze dan toch een beperkte polis in het leven kunnen gaan roepen en hier eventueel een korting op het eigen risico mee te geven. Naar aanleiding van de berichtgeving van minister Schippers: dat het nu aan de zorgverzekeraars is om zich meer te richten op de kwetsbare groepen en chronisch zieken. Alsmede betere afspraken maken met de zorgverleners waardoor minder complicaties kunnen optreden en de patiënten sneller behandeld kunnen gaan worden, wat resulteert in lagere kosten wat de zorgverzekeraars terug kunnen geven aan de premiebetalers door bijvoorbeeld; Speciale polissen of vermindering van het eigen risico bij gecontracteerde aanbieders. Lijkt het dat we straks in 2016 een nieuwe polis krijgen of te maken krijgen met een korting op het eigen risico door een (volledige) beperking van je keuzevrijheid?

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.