Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

compensatie eigen risico

Compensatie eigen risico 2013

24 okt 2012

Elke Nederlandse inwoner met een leeftijd van 18 jaar en ouder dient een zorgverzekering te hebben. Hierbij hoort dus automatisch ook het wettelijke eigen risico. Het eigen risico  is in 2013 verhoogd naar een bedrag van 350 euro per persoon, dat is maar liefst 130 euro meer dan het afgelopen jaar. Dit is een zeer groot bedrag en in een aantal gevallen is er dan ook een compensatie te verkrijgen. Wanneer je in aanmerking komt voor deze compensatie, dan hoef je deze 350 euro niet in zijn geheel zelf te betalen.

De bovengenoemde compensatie die dient als het verplichte eigen risico bestaat uit een geldbedrag dat eenmalig wordt uitgekeerd aan de verzekerde. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hiervoor wel enkele voorwaarden gesteld waaraan de verzekerde dient te voldoen om in aanmerking te komen voor deze compensatie.

Kom ik in aanmerking voor de compensatie?

Wanneer een verzekerde in aanmerking wil komen voor een compensatie dient hij in het jaar 2012 aan één of meer voorwaarden te hebben voldaan;

  • De verzekerde dient geneesmiddelen te gebruiken voor een specifieke aandoening, Deze geneesmiddelen dienen bij de zorgverzekering te worden gedeclareerd en ze moeten bepaalde werkzame stoffen bevatten die te bezien zijn in de lijst die openbaar is gesteld door VWZ.
  • De verzekerde dient onder behandeling te zijn voor een specifieke aandoeningen bij een medisch specialist of een ziekenhuis. Deze behandeling voor een chronische aandoening moet daarnaast in een diagnose kostengroep vallen.
  • De verzekerde verblijft in een AWBZ instelling. De verzekerde dient minimaal een half jaar achter elkaar in een AWBZ instelling te verblijven.

Door de verhoging van het eigen risico zullen de personen met lage inkomens gecompenseerd worden middels een hogere zorgtoeslag. De zorgtoeslag is dan ook verhoogd met een bedrag van 115 euro op jaarbasis. In het geval van het eigen risico maakt het niet uit hoeveel eigen risico er dat jaar verbruikt wordt of dat de verzekerde chronisch ziek is of niet.

Een hoger eigen risico en een lagere zorgpremie

Komt u niet in aanmerking voor de bovengenoemde compensatie van het eigen risico maar wilt u toch besparen op de zorgkosten? In een aantal gevallen kan dit alsnog. Wanneer u een jong en gezond persoon bent gebruikt u vaak weinig zorg, De verzekerde maakt dan het eigen risico in vele gevallen niet eens op. Als u denkt dat u meer dan 350 euro uitgeeft aan het eigen risico, kunt u het verplichte eigen risico verhogen naar een bedrag van 850 euro. In ruil voor deze verhoging geven de zorgverzekeringen een grote korting die kan oplopen in zeer aantrekkelijke bedragen. Op deze manier kan de verzekerde besparen tot wel honderden euro’s op jaarbasis. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.