Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Contracten zorgverzekeraars en ziekenhuizen bijna rond

Contracten zorgverzekeraars en ziekenhuizen bijna rond

26 nov 2013

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars spraken af om de contractering voor 2014 dit jaar vervroegd af te ronden om zo verzekerden per 19 november, de uiterste publicatiedatum van de zorgpremies, meer duidelijkheid te kunnen geven. Dit is het eerste jaar waarin zorgverzekeraars en ziekenhuizen nu al de afronding van de onderhandelingen naderen.

De grootste zorgverzekeraar Achmea heeft al met 89 van 91 ziekenhuizen de contracten voor 2014 geheel afgerond. De verzekeraar laat weten momenteel nog in onderhandeling te zijn met het Medisch Centrum Leeuwarden en het ziekenhuis de Tjongerschans. Ook de onderhandelingen met deze twee ziekenhuizen zullen na verwachting spoedig afgerond worden. Een andere grote speler op de zorgverzekeringsmarkt, Menzis, heeft op drie na alle contracten afgestemd met de ziekenhuizen. Ook deze zorgverzekeraar is nog in onderhandeling met het Medisch Centrum Leeuwarden en daarnaast nog met Radboundumc en Maxima Medisch centrum. Zorgverzekeraar CZ heeft inmiddels de contractering met alle ziekenhuizen afgerond. Tot slot wil verzekeraar VGZ geen uitspraken doen over de aantallen. Meer dan “wij zijn een heel eind” zijn wordt er niet prijsgegeven.

Omzetgroei ziekenhuizen
Er is veel kritiek geweest de afgelopen periode vanuit de ziekenhuizen. Zij klaagden over onredelijke voorstellen van de zorgverzekeraars. Deze zouden zo scherp inkopen dat de omzet van ziekenhuizen zou stagneren of zelfs dalen. In het zorgakkoord is echter een maximale groei van 1,5% afgesproken. Uiteindelijk blijkt het mee te vallen, nu de meeste onderhandelingen zijn afgerond lijkt de eindstand uit te komen op 0% zo laat Achmea weten. Ook de uitslag van de Financiële Zorgthermometer komt op een schatting van 0% uit.

Meerjarencontracten
Om meer rust en duidelijkheid te creëren streeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen naar meerjarencontracten. Echter komt dit nog niet van de grond. Het aantal ziekenhuizen dat dit jaar een contract voor meerdere jaren heeft gekregen bij de zorgverzekeraars CZ, Achmea, Menzis en VGZ blijken op één hand te tellen. Zo heeft zorgverzekeraar CZ met 3 à 4 ziekenhuizen een contract afgesloten voor drie jaar. Achmea heeft dit jaar geen enkel nieuw meerjarigcontract afgesloten in verband met de wijzigingen in de bekostiging die vanaf 2015 ingaan. Vanaf 2015 worden de tarieven van medisch specialisten meeberekend in de kostprijs van elke zorgprestatie. Evenals Achmea hebben ook Menzis en VGZ geen nieuwe meerjarencontracten afgesloten met ziekenhuizen.

Bron: Skipr

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.