Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

zorgverzekeraars vergelijken

Controle uitgaven zorg door zorgverzekeraars kan beter

31 okt 2013

De controle op uitgaven binnen de zorgsector door zorgverzekeraars kan verbeterd worden. Dat is de conclusie van het rapport dat afgelopen maandag werd gepresenteerd door de Algemene Rekenkamer. Alhoewel er ten opzichte van twee jaar terug verbeteringen zijn geboekt, is er nog altijd te weinig inzicht in de uitgaven van ziekenhuizen in Nederland.

In 2011 trok de Algemene Rekenkamer aan de bel om het ministerie van Volksgezondheid erop te attenderen dat er geen grip was op de uitgaven van ziekenhuizen. De voornaamste reden heeft te maken met de manier waarop ziekenhuizen gefinancierd worden. Nog steeds wordt er teveel binnen het basispakket gedeclareerd.

Aanvankelijk is het de taak van de ziekenhuizen om deze declaraties na te gaan. Dit is niet altijd even eenvoudig omdat er geen vaste regels zijn en omdat ieder geval weer ander is. Volgens het ministerie van Volksgezondheid dienen ziekenhuizen en andere zorginstanties op jaarbasis een bedrag van ongeveer 180 miljoen euro in bij de zorgverzekeraars voor behandelingen die achteraf niet noodzakelijk blijken te zijn.

Alhoewel het ministerie van Volksgezondheid beide partijen probeert te stimuleren om declaraties beter te controleren, hebben zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars weinig baat bij het investeren in betere controle op dit soort misstanden. Toch hebben alle partijen afgelopen zomer tijdens het overleg rondom het Zorgakkoord afgesproken hun uiterste best te doen voor het inperken van de stijgende kosten binnen de zorg.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.