Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Convenant tegen fraude zorgverzekering

Convenant tegen fraude zorgverzekering

6 feb 2013

Convenant zorgverzekeraars moet zorgfraude een halt toeroepen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Verbond van Verzekeraars hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de fraude in de zorg tegen te gaan. Beide organisaties vinden fraude in de zorg ontoelaatbaar en willen middels deze samenwerking, misbruik van zorgpremies en publieke en private middelen bestrijden. Bij zorgfraude moet men o.a. denken aan valse declaraties, rekeningen voor zorg die nooit geleverd is, rekeningen waarbij hoge bedragen worden gevraagd voor simpele behandelingen of rekeningen met onjuiste datumvermelding. In 2011 is er door de zorgverzekeraars 7,7 miljoen euro aan fraude vastgesteld. Door een intensieve controle heeft men in datzelfde jaar 167 miljoen euro aan frauduleuze handelingen kunnen voorkomen.

Het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg van ZN zal alle bekende fraude gevallen doorspelen naar het Centrum Beheersing Verzekeringscriminaliteit (CBV), dit kunnen frauduleuze handelingen zijn van verzekerden, medewerkers van zorgverzekeraars of derden. Sinds maart vorig jaar verzamelt het kenniscentrum de diverse meldingen van fraude, welke, samen met het informatiecentrum voor de zorg (Vektis), worden geanalyseerd. Op deze wijze verkrijgt men een beter inzicht in de aard en omvang van zorgfraude, wat het voorkomen hiervan ten goede zal komen. Het kenniscentrum speelt hierbij een coördinerende rol voor de branche partners.

Het CBV zal deze informatie op haar beurt doorspelen naar de politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast start het CBV met een onderzoek of er overeenkomsten zijn met de diverse meldingen van schadeverzekeraars. De uitkomsten van dit onderzoek zullen statistisch verwerkt worden om in de toekomst een goed beeld te krijgen waar de zwakte punten liggen.

bron: Zorgverzekeraars Nederland

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.