Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

CZ zorgverzekering

CZ verliest rechtszaak omtrent keuzevrijheid en vergoedingen

11 jul 2014

Vandaag wellicht een interessante uitspraak van de Hoge Raad, deze heeft namelijk beslist dat de zorgverzekeraar de vergoeding onder een naturapolis niet zo laag mag vaststellen dat het de verzekerde belemmert in de vrije keuze van de zorgaanbieder.

Dit volgt nadat Momentum, een instelling voor ambulante tweedelijns geestelijke gezondheidszorg een zaak heeft aangespannen. De zorg die Momentum levert valt namelijk onder het basispakket van de zorgverzekering. De clienten van Momentum hebben vaak een naturapolis waarbij geen keuzevrijheid geldt en Momentum heeft geen contract afgesloten met CZ.  CZ biedt de zorgondernemer daarom 50% van het marktconforme tarief, echter komen we hier weer terug op artikel 13 van de zorgverzekeringswet waarbij bepaald is dat de verzekerde recht heeft op zorg. CZ stelde hier in haar recht te staan doordat zij geheel vrij zijn in het bepalen van de hoogte van de vergoeding. De Hoge Raad was het hier niet mee eens en oordeelde dat de vergoeding in niet zo laag mag zijn dat dit de vrije artsenkeuze belemmert.

Op dit moment is er veel discussie rondom de vrije artsenkeuze, zo staan er al een aantal polissen op de planken om volgend jaar te komen zonder keuzevrijheid. We hebben hier al een aantal artikelen aan gewijd om dit onder uw aandacht te brengen inclusief de gevaren hiervan en de eventuele kosten die dit met zich mee kunnen brengen.

Momentum heeft de rechtzaak gewonnen en krijgt vanaf nu 75% van het marktconforme tarief, een opsteker wellicht voor vele zorgondernemers die ook minder dan dit procentuele bedrag ontvangen voor de behandeling van patiënten welke een naturapolis hebben en de zorgondernemer die geen contract heeft afgesloten met de zorgverzekeraars.  

 

Bron: rechtspraak.nl 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.