Apothekers strijden in de rechtszaal met Achmea om hogere vergoedingen

Apothekers rechtszaak Achmea

De strijd tussen zorgverleners en zorgverzekeraars over de vergoedingen in de gezondheidszorg begint hoger op te lopen. Deze week strijden twintig Amsterdamse apothekers via een rechtszaak tegen zorgverzekeraar Achmea in de hoop via de rechter hogere vergoedingen te kunnen afdwingen voor geneesmiddelen. Nog niet eerder vochten zorgverleners geschillen met zorgverzekeraars over zorgtarieven uit in een rechtszaal.

De vraag waar het in de rechtszaal om zal draaien is of Achmea wel of geen contractbreuk pleegt door eerder gemaakte afspraken over de hoogte van vergoedingen niet na te komen. Momenteel wordt door Achmea een vergoeding gegeven die de verzekeraar zelf redelijk vindt terwijl dit steeds vaker lager ligt dan de inkoopprijs van het geneesmiddel zo stellen de Amsterdamse apothekers. Aanstaande woensdag dient het kort geding in de Utrechtse rechtbank.

Voor de apothekers draait de rechtszaak niet alleen om de tarieven van Achmea maar zij hopen hiermee ook een grote kwestie aan de kaak te stellen. Is het wenselijk dat een aantal grote zorgverzekeraars eenzijdig de tarieven in de gezondheidszorg bepaald? Hierover zal niet de rechter maar de Tweede Kamer een uitspraak over moeten doen.

De macht van zorgverzekeraars te groot?
Vorige week gaf minister Edith Schipper (VVD) al het antwoord ‘ja’ op deze vraag. Zorgverzekeraars hebben onder andere het doel om de zorgkosten te verlagen wat volgens de minster betekend dat zij zo nu en dan de ‘boeman’ moeten spelen. Brancheverenigingen van bijna alle Nederlandse zorgaanbieders antwoordde met ‘nee’. Volgens de brancheverenigingen is de macht van de zorgverzekeraars nu zo groot dat zorgverleners alleen nog maar akkoord kunnen gaan met ‘wurgcontracten’ die hen worden opgelegd.

Zorgverzekeraar Achmea heeft momenteel een marktaandeel van 75%. Amsterdamse apotheker Henny Atta geeft aan: ‘Als ik geen contract sluit met Achmea ga ik direct failliet’. Volgens de apotheker is er geen mogelijkheid om te onderhandelen met Achmea maar worden de vergoedingen eenzijdig vastgesteld. ‘Als Achmea onder de kostprijs blijft betalen ga ik ook failliet’. Om de apotheek te redden zou Atta kunnen onderhandelen met de farmaceutische toeleveranciers over de inkoopprijs maar het is volgens de apotheker niet realistisch voor een individuele apotheker om de prijs naar beneden te krijgen. Het gevolg? Medicijnen worden soms verstrekt aan patiënten terwijl de apotheker hier honderden tot duizenden euro’s op verliest.

Zorgverzekeraar Achmea heeft aangegeven nog niet te willen reageren op de zaak en laat weten de argumenten in de rechtbank uiteen te zetten. Volgens een woordvoerster is de primaire taak van de zorgverzekeraar om de premies van de zorgverzekering zo laag mogelijk te houden. Het verlagen van de premies het komende jaar is mede mogelijk door de scherpe kostenvergoeding van medicijngebruik.

Bron: Volkskrant

Last Updated on 5 februari 2020 by Frans Kooning