Declareren in de zorg moet anders volgens Klink

Declareren zorg moet anders

Zorgverzekeraars en artsen moeten met elkaar om tafel gaan zitten om een nieuw declaratiesysteem in de zorg te ontwikkelen dat meer rekening houdt met preventie en kwaliteit. Daarvoor pleit oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink zaterdag in NRC Handelsblad.

Het huidige bekostigingsstelsel zou te veel opereren en te veel medische zorgen belonen. Artsen en verzekeraars zijn daardoor tegenover elkaar komen te staan. Daarnaast wordt de kwaliteit van de zorg onvoldoende gewaarborgd in het nu gebruikte systeem. “Het huidige stelsel beloont veel doen en beloont niet per se de beste zorg. In de zorg belonen we te veel opereren”, aldus Klink, tegenwoordig bestuurder van zorgverzekeraar VGZ.

Huidig systeem

Het huidige declaratiestelsel is het derde stelsel in nog geen tien jaar tijd. In 2005 werden medische behandelingen voor het eerst vertaal in factureerbare eenheden. Door de grote variatie in medische verrichtingen ontstonden meer dan 30.000 codes. Deze sloten echter niet aan bij de internationale praktijken en blijken ook makkelijk te manipuleren door artsen om zo extra te verdienen. Deze codes werden in 2012 vervangen door 4.400 behandeltrajecten die fraudebestendiger zijn en beter aansluiten bij de codering van andere westerse landen. Maar het probleem met deze behandeltrajecten is dat er heel veel activiteiten van artsen niet worden vergoedt. Denk hierbij aan de huisarts die belt met een specialist voor overleg.

Bron: Skipr, NRC