Dokters moeten patiënten vooraf waarschuwen voor ongecontracteerde zorg

ongecontracteerde zorg waarschuwen

Miljoenen patiënten lopen enorme financiële risico’s als ze medische zorg ontvangen. Een patiënt met een naturaverzekering kan zelfs een jaar na behandeling nog geconfronteerd worden met een eigen bijdrage voor de zorgkosten. Dit kan oplopen tot wel 50% van de kosten.

In Nederland wordt bijna 90 miljard euro aan zorg uitgegeven. Dit bedrag dreigt fors te stijgen als er niet wordt ingegrepen. Eén van de maatregelen die het kabinet voor ogen heeft is om alleen betere en goedkopere zorg te vergoeden door het aanscherpen van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet.

In dit artikel wordt bepaald dat vanaf 2016 alleen nota’s van de door verzekeraars gecontracteerde zorgverleners gaat worden vergoed. Geen contract betekent vanaf 2016 dan ook geen vergoeding. Nu zou dit nog ongeveer 80% moeten zijn. Nog niet iedere verzekeraar houdt zich aan de wet.

Wilfred Mooij, directielid van Zorgverzekeringwijzer:

“Als je in 2015 aan je meniscus wordt geopereerd en het ziekenhuis rekent hier 5.000 euro voor dan is het mogelijk dat een patiënt met een naturaverzekering achteraf een rekening van 2.000 euro krijgt als het ziekenhuis geen contract met de verzekeraar had. In 2016 loopt men het risico dat men  alle kosten zelf moet betalen, terwijl men daar geen rekening mee hield. Er zullen schrijnende gevallen bekend worden van onwetende patiënten die veel zorgkosten hebben gemaakt. Naar de dokter gaan kan een patiënt financieel ten gronde richten. Iemand moet de patiënten hier vooraf voor waarschuwen. Omdat het contact met de verzekeraar vaak pas achteraf plaats vindt kan alleen de zorgverlener de patiënten hier nog voor behoeden. Er is natuurlijk geen dokter die op deze extra zorgplicht zit te wachten. De administratieve druk is nu al veel te hoog. Dit gaat helemaal mis”

Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet bepaalt dat verzekeraars momenteel ook bij niet-gecontracteerde zorg altijd een ‘redelijke’ vergoeding moeten betalen. Uit een rechterlijke uitspraak blijkt dat dit in 2015 minimaal 75% moet zijn. Vanaf het jaar 2016 hoeft een verzekeraar niets meer te betalen als de Eerste Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel. Verzekerden met een zogenaamde ‘vrije  keuze’ polis lopen dit risico niet. Vrije keuze, oftewel restitutieverzekeringen zijn nu iets duurder dan naturaverzekeringen. Mogelijk gaat dit verschil vanaf het jaar 2016 groter worden.

Last Updated on 4 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.