Eigen risico zorg leidt tot meer betalingsproblemen

Eigen risico betalingsproblemen

Eigen risico zorgverzekering zal worden verhoogd naar 350 euro. Deze verandering zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een toename van het aantal betalingsproblemen.

Zoals al eerder vermeld heeft de Nederlandse overheid de grootste plannen betreffende het eigen risico in 2013. De Nederlandse overheid wilt dit eigen risico bedrag namelijk verhogen van 220 euro naar een bedrag van maar liefst 350 euro. Wanneer deze plannen door zullen gaan, en het eigen risico stijgt naar dit bedrag zal dit gaan leiden tot veel meer betalingsproblemen, dit vermoedt Paul Huibers van de website Geld.nl. . “Meer mensen zullen het eigen risico niet kunnen opbrengen en hiervoor een betalingsregeling moeten treffen met hun verzekeraar”, zo vermoedt Paul Huibers. Gisteren werd het al breed uitgemeten in de kranten dat steeds meer Nederlandse consumenten moeite hebben om een zorgverzekering te kunnen betalen. In de eerste helft van dit jaar werden er 15% meer betalingsregelingen getroffen in vergelijking tot de eerste helft van vorig jaar. De reden hiervan is de stijging in het eigen risico van 170 euro in 2011 naar 220 euro in 2012. Volgend jaar wordt het eigen risico nog verder verhoogd. Het ligt dus voor de hand dat het aantal mensen dat de zorgkosten niet kan opbrengen, verder zal stijgen”, zegt Paul Huijbers. Volgens de cijfers die gepubliceerd zijn aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maken een ruime schatting van 55% hun eigen risico daadwerkelijk geheel vol. De overige 45% gebruikt niet zijn gehele eigen risico op jaarbasis. Het gemiddelde bedrag dat wordt betaald door de Nederlandse bevolking is 135 euro per jaar. Wanneer het eigen risico volgend jaar stijgt naar 350 euro zal het gemiddelde eigen risico bedrag 200 euro worden per inwoner. “We zijn in 2013 dus gemiddeld 65 euro meer kwijt zijn aan het verplichte eigen risico”, concludeert Huibers. “En daarbij is nog niet eens gekeken naar de premie van de zorgverzekering, die waarschijnlijk het komende jaar ook weer hoger zal uitvallen.”

“Met deze stijgende zorgkosten, wordt het dus steeds belangrijker om te besparen op zaken die binnen het eigen risico vallen, stelt Huibers. “Als u medicijnen voorgeschreven krijgt, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een goedkopere variant. Vaak bestaat er naast het duurdere merkmedicijn namelijk ook een ‘merkloze’ variant die stukken goedkoper is, maar exact dezelfde werking heeft.” Dit wil wel zeggen dat de patiënt hier vaak zelf om moet vragen wanneer de huisarts medicatie voorschrijft. Wannneer u nog meer wil besparen op uw eigen risico kan het ook schelen om zorgvuldig een zorgverlener te kiezen waarmee uw zorgverzekeraar een afspraak heeft gemaakt. “Kiest u voor zorgverleners die zijn aangesloten bij uw zorgverzekeraar dan krijgt u vaak meer vergoed. In sommige gevallen bestaat zelfs de mogelijkheid dat uw zorgverzekeraar het eigen risico voor de betreffende behandeling (gedeeltelijk) kwijtscheldt.”

Niet elke behandeling wordt opgenomen in het wettelijke eigen risico, als verzekerde hoeft u dus geen kosten te besparen op;

  • Een huisartsenbezoek
  • Verloskundige zorg of kraamzorg
  • Zorg die vergoed wordt door middel van aanvullende verzekeringen
  • Zorgkosten voor kinderen tot een leeftijd van 18 jaar.

Bron: Medicalfacts

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.