Facturen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg moeten helderder

vergoeding besnijdenis

Facturen die binnen de Geestelijke Gezondheidszorg vallen moeten helderder worden. Dat is één van de eisen binnen de aanvulling op de zorgdeal die door het ministerie van Volksgezondheid is opgesteld in samenwerking met de verschillende partijen binnen de zorg. Meer transparantie binnen de zorg is één van de grootste gebreken in het huidige zorgstelsel – een gebrek dat een aantal dagen terug door nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer specifiek werd uitgelicht

.Vanaf volgend jaar zullen instanties binnen de geestelijke gezondheidszorg meer informatie op de factuur moeten vermelden. Op deze manier is het voor zowel de patiënt als de zorgverzekeraars geheel hoeveel iedere behandeling kost en hoeveel uren met iedere behandeling gemoeid zijn. Net als de reguliere zorg moet er bezuinigd worden op de geestelijke gezondheidszorg. Vanaf volgend jaar mogen de kosten binnen de geestelijke gezondheidszorg met slechts 1,5% stijgen en de jaren daarop zelfs slechts met 1%.

De facturen zullen vanaf volgend jaar volgens bepaalde richtlijnen moeten worden opgesteld. Noodzakelijk is dat de factuur in ieder geval de volgende informatie bevat: wie de behandelingen uitvoert, hoeveel uur is er besteed aan directe- en indirecte zorg, wat is de diagnose en door wie is de patiënt doorverwezen. Er is een verzoek ingediend bij het CBP (College Bescherming Privacy) zodat de privacy van de patiënt niet in het geding komt.

Een andere aanvulling op de zorgdeal zijn de extra eisen die gesteld zullen worden aan nieuwe zorgaanbieders. Binnen de onderhandelingen werd aangegeven dat de lat voor nieuwe zorgaanbieders hoger gelegd moet worden om te voorkomen dat de zorg kwalitatief achteruit gaan. Er is echter nog geen precieze methode vastgesteld om de nieuwe zorgaanbieders te toetsen. Het ministerie wilt de verantwoording bij het IGZ leggen door nieuwe zorgaanbieders vier weken na de officiële start van de zorgaanbieder een toets op te leggen. Mogelijk zullen zorgaanbieders in de toekomst ook in het bezit zijn van een certificaat.

De nieuwe zorgdeal die tot 2017 geldig zal zijn, laat het basispakket met rust. Er zullen geen behandelingen uit het pakket geschrapt worden. Eerder werd gesuggereerd om 1,5 miljoen euro te bezuinigen op de minder ernstige ziektes. Daarentegen zullen declaraties in dit soort gevallen nauwkeuriger onder de loep genomen moeten worden.

Last Updated on 5 februari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.