Fraude in de zorg meest effectief bestreden door kleine zorgverzekeraars

Fraude in de zorg

Uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat fraude in de zorg het meest effectief bestreden wordt door kleinere en lokale zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit baseert deze conclusie op de cijfers van 2012. Sinds de hervorming van het zorgstelsel in 2006 dragen de zorgverzekeraars de verantwoordelijkheid over de bestedingen binnen de zorg.

Terwijl de kleinere en lokale zorgverzekeraars volgens de Nederlandse Zorgautoriteit goed scoren met het aanpakken van fraude in de zorg, scoren de andere, grote verzekeraars juist onvoldoende. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt dat de kleine zorgverzekeraars hebben aangetoond dat het mogelijk is om frauduleuze declaraties en niet relevante medische ingrepen te voorkomen.

Voordelen regionale zorgverzekeraars

Regionale zorgverzekeraars hebben het voordeel dat zij hun patiënten kunnen onderbrengen bij een selecta aantal lokale ziekenhuizen. Hierdoor is het eenvoudiger om declaraties te controleren en invloed te oefenen op welke ingrepen worden goedgekeurd. Chris Oomen, bestuurder van kleinschalige zorgverzekeraar DSW, geeft aan dat het voor kleine zorgverzekeraars daarnaast makkelijker is om alle onderdelen goed met elkaar samen te laten werken. De kleine zorgverzekeraar wist drie jaar geleden bijna evenveel gevallen van fraude aan te pakken dan de rest van de Nederlandse zorgverzekeraars bij elkaar.

Reactie Achmea

Achmea, één van de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland, gaf aan dat zij op de hoogte zijn dat zij op dit vlak verbeteringen moeten toepassen. Volgens haar woordvoerder heeft de zorgverzekeraar al maatregelen genomen. Deze zijn echter nog niet waar te nemen in dit rapport aangezien deze gebaseerd is op cijfers van 2012. Daarnaast is het voor grotere zorgverzekeraars moeilijker om zorgfraude aan te pakken omdat klanten van Achmea over heel Nederland verspreid zitten.