Gezonde levensstijl beloont met korting op zorgpremie

Gezonde levensstijl korting zorgpremie

Korting op de ziektekostenverzekering, bijvoorbeeld via de werkgever, moet alleen nog maar gegund gaan worden aan mensen die er een gezonde levensstijl op nahouden. Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een vandaag verschenen advies.

Volgens de RVZ kan het recht op korting bijvoorbeeld gecontroleerd worden middels een jaarlijkse conditietest.

Momenteel is het nog zo dat iedereen in aanmerking kan komen voor korting op de zorgpremie. Dit kan via de werkgever, maar ook via andere collectieven zoals belangenorganisaties en patiëntenverenigingen. In totaal wordt er langs deze weg rond de zeshonderd miljoen euro aan premiekortingen verleend.

In hetzelfde advies stelt de RVZ dat financiële incentives die er op gericht zijn om dokters ‘productie te laten draaien’ weggenomen moeten worden. Ook vindt de raad dat zorgverzekeraars volledig transparant moeten maken aan patienten hoeveel en welke kosten zij hebben vergoed.

Verder vind het RVZ dat het eigen risico op de schop moet. De raad vindt dat er te weinig motivatie van de huidige opzet uitgaat. Zodra een patiënt zijn eigen risico verbruikt heeft merkt deze niets van de verdere kosten die gemaakt worden. In plaats daarvan stelt de raad een procentuele eigen bijdrage voor, eventueel afgetopt met een inkomensafhankelijk maximum.

Het vandaag uitgebrachte advies is gericht op de vraag hoe de solidariteit in het zorgstelsel te behouden tegen een achtergrond van toenemende vergrijzing en de exploderende kosten.

Ten behoeve van het advies heeft het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, een onderdeel van de RVZ, onderzoek gedaan naar ‘leefstijldifferentiatie’. Dit komt neer op het aanpassen van de hoogte van ziektekostenpremie aan de al dan niet gezonde leefstijl van de betaler. Hoe gezonder je leeft, hoe lager de premie.

Het RVZ is tot de conclusie gekomen dat ‘leefstijldifferentiatie’ op zich een haalbare kaart is, maar dat niet zeker is of het tot de gewenste resultaten leidt, namelijk dat meer mensen een gezonde levensstijl adopteren. Ook wordt geconcludeerd dat er juridische en etnische bezwaren aan kleven.

Last Updated on 28 januari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.