Informatie online zorgvergelijkers tegenstrijdig

kleine lettertjes zorgverzekering afsluiten

Wanneer je een nieuwe zorgverzekering wil afsluiten is er niets handiger dan gebruik te maken van een zorgvergelijker die voor jou de prijzen van verschillende zorgverzekeringen op een rijtje zet. Toch moet je oppassen van welke zorgvergelijkingssite je gebruik maakt, blijkt uit tegenstrijdige informatie die op websites zoals Pricewise, Independer en ZorgverzekeringWijzer verscheen. Wie heeft er gelijk?

 

Zo beweren bijvoorbeeld eerstgenoemde zorgvergelijkers Pricewise en Independer op hun website dat er sprake is van 100% keuzevrijheid bij de zorgverzekering Anderzorg (Menzis), terwijl ZorgverzekeringWijzer meldt dat Anderzorg geen keuzevrijheid kent. Weliswaar noemt ook Pricewise in de kleine lettertjes dat de zorgverzekeraar Anderzorg nog niet volledig bekend heeft gemaakt met welke ziekenhuizen er in 2017 afspraken zijn (waardoor een betrouwbaar overzicht nog niet mogelijk is), maar desondanks wordt er toch reclame gemaakt met de 100% keuzevrijheid.

 

Wat betekent 100% keuzevrijheid? Wanneer je een zorgverzekering met volledige keuzevrijheid (restitutiepolis) afsluit, kun je gedurende het hele jaar bij elke zorgverlener terecht. Afhankelijk van welke verzekering je afsluit (en hoeveel premie je betaalt) kun je ook te maken krijgen met beperkte keuzevrijheid (natura- of budgetpolis). Dit wil zeggen dat je vaak alsnog bij veel zorgverleners terecht kunt, maar dat er sprake kan zijn van een beperking qua vergoeding of dat er zorgverleners worden uitgesloten.

 

Het uitgangspunt van zorgverzekeraars bij natura- en budgetpolissen is om met elke zorgverlener een contract aan te gaan voor de scherpste prijs. Ook al sluit een verzekeraar een contract met alle zorgverleners, dan is het nog geen garantie dat de patiënt een volledige vergoeding krijgt of dat de patiënt het hele jaar bij de betreffende zorgverlener terecht kan.

 

Conclusie: let altijd goed op de kleine lettertjes en welke zorgvergelijkingssite je raadpleegt! In sommige gevallen is het advies van zorgvergelijkingssites enkel gebaseerd op aannames, zo blijkt in het geval van Anderzorg.

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning