Onverzekerd en medicatie nodig?

Medicatie onverzekerd

Nederlanders zonder zorgverzekering moeten vanaf heden de eigen bedrage vooraf betalen voordat ze bij de apotheek hun medicijnen mee krijgen. De eigen bedrage bedraag 5 euro per medicijn. Als er dus meerdere medicijnen opgehaald worden, kan dit bedrag aardig oplopen.

Nederlandse huisartsen zijn inmiddels door het College voor Zorgverzekeringen op de hoogte gesteld van de regeling zodat zij patiënten hier op kunnen attenderen. De wijziging was volgens het CVZ hard nodig omdat onverzekerde klanten niet langer meer een eigen bijdrage wilde betalen nadat apotheken de mogelijkheid kregen om de kosten van medicijnen bij het CVZ neer te leggen.

De kwestie is inmiddels ook in de Tweede Kamer besproken. Minister Schippers van Volksgezondheid stelt dat een eigen bedrage van vijf euro geen groot obstakel zal vormen voor het afhalen van medicijnen. Volgens de minister gaat het dan ook niet om het geld maar om het principe. Onverzekerde klanten moeten zich realiseren dat er niet alleen medicijnen geleverd worden maar ook een dienst, namelijk het voorbereiden van de prescriptie.

De apothekers zullen overigens deze vijf euro niet dubbel uitbetaald krijgen. Wanneer apotheken de kosten in rekening brengen bij het CVZ wordt er vijf euro van de totale factuur afgetrokken.

In het geval van een vervolgrecept hoeft er niet opnieuw een eigen bedrage betaald te worden tenzij het om een herhaalrecept gaat. In dat geval betaalt men één keer per drie maanden een bedrag van vijf euro.

Onverzekerd in het ziekenhuis?

De wanbetalers zullen op deze manier steeds harder aangepakt worden, zo is het ook een groot onbekend item wanneer een niet verzekerde een spoedeisende hulp bezoekt. Indien dit het geval is dan zal het ziekenhuis ten alle tijde haar geld proberen terug te halen op de niet verzekerden. Indien dit niet gelijk wordt betaald na een machtiging aan het huisadres worden zelfs deurwaarders ingeschakeld. De nederlandse regering zit de onverzekerde dan ook op de hielen en deze zullen zeer snel beboet gaan worden en verplicht een zorgverzekering af moeten nemen welke duurder is dan een reguliere zorgverzekering.

Last Updated on 24 februari 2020 by Frans Kooning