Oppositie wil opheldering over advies schrappen dure medicijnen

Oppositie eist opheldering hoge medicijnkosten

De oppositie die actief is in de tweede kamer wil per direct opheldering over de extreem hoge kosten van een aantal diverse medicijnen. Volgens de NOS pleit het College voor Zorgverzekeringen (het CVZ) voor een conceptadvies waarbij sommige medicijnen niet meer vergoed worden. Het CVZ wil dit voor elkaar krijgen omdat deze bepaalde medicijnen vrij duur zijn.

De tweede kamer is minder positief over de veranderingen die CVZ voor zich ziet. PVV, Groenlinks en SP zijn tot nu toe fors tegen het besluit; ‘Zieke mensen hebben recht op medicijnen, ook als die duur zijn! Pak de bureaucratie in de zorg maar aan!’, twitterde PVV leider Geert Wilders. Daarnaast uitte hij ook harde kritiek jegens het CVZ, dat hij onethisch gedrag verwijt.

De medicijnen die CVZ in de lijst vermeldt, die ze niet langer willen vergoeden, zijn onder andere medicijnen die bedoeld zijn ter behandeling van de volgende ziektes; de ziekte van Fabry en de ziekte van Pompe. De kosten die de behandelingen kosten op een jaarbasis voor een patiënt met de ziekte van Pompe kost jaarlijks tussen de 400.000 en 700.000 euro. Een patiënt met de ziekte van Fabry kost jaarlijks ruim 200.000 euro.

De SP vindt dat de kosten die medicijnen voor deze patiënten kosten er totaal niet toe doen. ‘Mensen met een zeldzame ziekte en dure geneesmiddelen moeten een beroep kunnen doen op de solidariteit in de basisverzekering. Je kiest niet voor een zeldzame ziekte’ dit zei SP Kamerlid Renske Leijten tegen BNR nieuwsradio.

Eeke van der Veen ( PVDA ) vindt het eigenlijk ‘niet zo gek’ dat het CVZ de kosten en de werking van deze medicijnen nauwkeurig heeft bekeken. Hij zegt dat sommige medicijnen de kans dan wel vergroten om twee jaar langer te leven, maar dat, dat de overheid wel 15 miljoen euro per jaar kost. Daarnaast wil van der Veen graag weten waarom sommige medicijnen zo ‘belachelijk duur’ worden aangeboden. ‘De farmaceutische industrie kan niet zomaar z’n gang gaan’ stelt hij.

Ook Renske Leijten van het SP weet precies waar ze wil beginnen. ‘Het geld klotst in de sector over de randen, alleen de verkeerde kanten op.’ Volgens haar dient er gesneden te worden in de bureaucratie en vergoedingen die vergoed worden aan specialisten. ‘Het geld wordt niet verspild bij de patiënt.’

‘De hamvraag is waarom een medicijn 7 ton per jaar per persoon moet kosten’, stelt GroenLinks. ‘Dat komt deels door onderzoekskosten, maar ook omdat het tot nu toe het enige medicijn is en er geen goedkopere alternatieven zijn. Een farmaceutisch bedrijf kan daardoor elke prijs vragen.’

Last Updated on 15 januari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.