Overheid in 2015 enkel verantwoordelijk permanente zorg

Overheid verantwoordelijk permanente zorg

Staatssecretaris van Rijn heeft maandag het voorstel voor de Wet langdurige zorg doorgestuurd naar de Tweede Kamer. In totaal wordt er 10 miljard euro overgeheveld naar de Nederlandse zorgverzekeraars en gemeenten. De overheid zal met ingang van 2015 enkel de verantwoordelijkheid dragen voor patiënten die permanente zorg nodig hebben.

De AWBZ, de wet die langdurige zorg garandeert, is vanuit de overheid de afgelopen jaren te duur geworden en daarom worden deze verantwoordelijkheden nu overgedragen naar zorgverzekeraars en gemeenten. De nieuwe Wet langdurige zorg heef als doel het verbeteren van de kwaliteit van de zorg, het bezuinigen op kosten binnen de zorg en patiënten meer betrekken bij de zorg.

Ondanks dat de overheid straks enkel verantwoordelijk is voor permanente zorg zal een groot deel van de AWBZ na 2015 wel overeind blijven. Van de wet zal 40% worden verplaatst naar zorgverzekeraars en gemeenten. Het verschil is echter dat zorg binnen de AWBZ niet langer automatisch vergoed wordt vanuit de overheid.

De Nederlandse zorgverzekeraars en gemeenten zullen vanaf volgend jaar verantwoordelijk zijn voor wijkverpleging, geestelijke gezondheidszorg, ondersteuning en jeugdzorg. Daarnaast wordt er een beroep gedaan op de burgers zelf om te proberen zoveel mogelijk zelf te regelen. Het is de bedoeling dat op de lange termijn steeds minder mensen een verzorghuis nodig hebben.

De plannen van het ministerie van Volksgezondheid hebben op veel weerstand gestuit. Niet alleen van de vakbonden maar ook van de Raad van State. Zij hebben advies gegeven om de plannen uit te stellen aangezien de Nederlandse gemeenten niet de capaciteiten zouden hebben om deze nieuwe taken op zich te nemen.

Desondanks is secretaris van Rijn er op gebrand om de AWBZ volgend jaar aan te passen. Als het voorstel voor de Wet langdurige zorg door de Tweede Kamer wordt gekeurd en ook door de Eerste Kamer komt, zal de AWBZ vanaf volgend jaar definitief veranderd worden. Vakbonden en patiëntenorganisaties maken zich ernstige zorgen over het verplaatsen van deze verantwoordelijkheden. Zij zijn bang dat vanaf volgend jaar veel chronisch en langdurig zieken zonder zorg komen te zitten.

Last Updated on 10 september 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.