Stabiele zorgpremie dankzij inzet reserves

Zorgpremie 2016

De zorgpremie zal mogelijk niet stijgen met de 7 euro die geraamd is door de Nederlandse overheid. Eerder al spraken we van het voorbeeld van afgelopen jaren dat de zorgpremie 10 euro zou stijgen maar dit eindigde met een stijging van 5 euro. Nu komt er ook naar buiten dat de zorgverzekeraars ook nog eens 1,5 miljard wat aan overreserves in de pot zit mogen inzetten tegen een stijging van de zorgpremie, zou hij dan toch gaan dalen?

Inzetten reserves voor de zorgpremie

De zorgverzekeraars hebben vorig jaar ook al de extra reserves ingezet tegen een daling van de zorgpremie. Dit jaar stijgen de reserves door de eisen van de Europese Unie, die vinden dat de verzekeraars minimaal een X bedrag in kas moeten houden om niet om te kunnen vallen in slechte tijden. Zelfs dan blijft er nog 1,5 miljard over om in te zetten ter verlaging van de zorgpremie.

Totale kosten zorg 2016,

De totale kosten van de zorg komt dit jaar neer op 72,9 miljard euro per jaar, dit is inclusief de betalingen aan het verplichte eigen risico (5 miljard).  De uitgaven op een rijtje:

  • Zorgverzekeringswet (Zvw) uitgaven: 45,9 miljard euro
  • Wet Langdurige zorg(Wlz) uitgaven: 19,9 miljard euro
  • Uitvoering Wet maatschappelijke opvang (Wmo) en Jeugdwet: 6,7 miljard euro

De totale kosten stijgen van 5306 euro naar 5358 euro per volwassen persoon per jaar.

Mee en tegenvallers in de zorg

Ook is er afgelopen jaar flink bespaard op sommige onderdelen, vooral op de hulp en geneesmiddelen kon er honderden miljoenen bespaard worden. Dit is het mede het gevolg van het aflopen van verschillende patenten van medicatie waardoor goedkopere medicijnen, met overigens dezelfde werkzame stof kunnen worden verstrekt.  Een tegenvaller is toch wel het Persoonsgebonden budget, waarbij er veel fout is gegaan bij de verstrekking en de invoering van deze nieuwe methode afgelopen periode. Hier gaat overigens ook nog eens 20 miljoen extra voor uitgetrokken worden om mensen te kunnen compenseren.

Extra aanvullingen op de prijs van de zorgpremie

De zorgpremie wordt altijd opgebouwd uit verschillende onderdelen, onder meer door de zorgpremie die je zelf maandelijks afdraagt aan je zorgverzekeraar maar ook via je inkomen. De inkomensafhankelijke zorgpremie die gaat dit jaar dalen van 6,95% naar 6,75%. Het eigen risico stijgt met 10 euro per jaar per persoon mee met de inflatiecorrectie. De premie voor de Wlz blijft ongewijzigd in 2016.

Bron: Zorgvisie.nl

Last Updated on 9 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.