Steeds meer wanbetalers zorgverzekering

Wanbetalers zorgverzekering

De mensen die hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen blijft alsmaar stijgen volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het aantal personen dat dit niet meer kan is opgelopen naar 298.000, dit is een stijging van 22 procent in de periode van 2010 tot 2014.

Alleenstaande ouders zijn de meeste wanbetalers

De groep die de zorgpremie het minste kan opbrengen lijken de alleenstaande ouders te zijn. Van deze groep loopt een op de 17 achter met het betalen van de zorgpremie.  Daarna komen de alleenstaanden en ongehuwde stellen met 1 op 37 en bij thuiswonende kinderen 1 op 50 en bij gehuwden is dit 1 op 77. Het vaak niet kunnen betalen van de zorgpremie hangt in vele gevallen ook samen met de hoogte van het inkomen. Het gemiddelde inkomen van de consumenten die de zorgpremie betalen is 25000 euro, bij wanbetalers is dit ongeveer 16000 per jaar.  Consumenten die onder de 16000 euro per jaar ontvangen is 1 op de 18 een wanbetaler met een premie achterstand.

Wanneer ben je nou een wanbetaler?

Het is echt niet zo dat als je een maand je zorgpremie niet kan betalen of je eigen risico even niet in kas hebt dat je als wanbetaler te boek staat. Wel is het zo dat indien je de zorgverzekering na 6 maanden niet hebt betaald, je wordt aangemeld bij het Zorginstituut Nederland, en dan ben je een wanbetaler.

Wat je vervolgens als dusdanig bent aangemerkt als “wanbetaler” dan ga je een hogere zorgpremie betalen dan je al deed namelijk 130% van de standaardpremie ofwel het gemiddelde van alle basisverzekeringen.  De aanvullende zorgverzekering wordt hierbij vaak gestopt door de zorgverzekeraar waardoor u flink in de kosten kunt komen indien u daarna gebruik maakt van medische zorg zoals fysiotherapie.

Hoe ga je die premie betalen? Daar zorgt de overheid voor, deze houden dit bedrag in van je loon en / of uitkering. Ontvang je geen loon en / of geen uitkering en geen pensioen dan ontvang je iedere maand een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau voor het betalen van de premie.

Bovendien, ben je een wanbetaler dan kan je ook niet zomaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, want dan moet je eerst alle schuld afbetalen, beter voorkomen dan genezen dus!

Bron: CBS

Last Updated on 10 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.