Tandartsproeven stoppen

Tandartsproeven

De Patiëntenkoepel NPCF vindt dat er zo snel mogelijk, het liefst per direct, een einde moet komen aan de proef die ervoor zorgt dat tandartsen hun eigen behandelkosten mogen bepalen. De tarieven blijken namelijk alleen in de eerste drie maanden van dit jaar als met maar liefst 9.6 % te zijn gestegen. De patiëntenkoepel vindt het dan ook zeer onverantwoordelijk om door te gaan met dit experiment.

De forse prijsstijgingen

Het NZA (De Nederlandse Zorgautoriteit) heeft onlangs een onderzoek gepresenteerd waarin duidelijk de forse prijsstijgingen in de mondzorg beschreven staan. De tarieven zijn zoals eerder vermeldt in de eerste drie maanden al gestegen met 9.6%. De kosten voor het trekken van een kies zijn het hardst gestegen. Deze behandeling steeg namelijk met maar liefst 66% tot een bedrag van 65 euro. De minister van Volksgezondheid, Edith Schippers is dan ook boos door de enorm stijgende mondzorgkosten en dreigt de behandelaars om te stoppen met de proef zolang de tandartsen geen verbetering laten zien. De minister is tevens ook al bezig om voorbereidingen te treffen voor een vroegtijdige stop. De proef zou normaliter 3 jaar duren. Onlangs heeft de minister de voorlopige uitslagen getoond in de Tweede Kamer. De oppositiepartijen PVDA, SP en GroenLinks gaven in de kamer aan dat ze willen dat de proef per direct wordt stopgezet. Voordat de proef werd gelanceerd waarschuwden deze partijen namelijk al over de snel stijgende prijzen die er zouden gaan komen.

Volgens de directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, Wilna Wind, is deze forse prijsstijging niet uit te leggen in deze tijd van het jaar. Sinds de beginperiode van het experiment heeft de federatie meer dan 4000 meldingen van Nederlandse patiënten gehad die daarbij massaal klaagden over de enorm toenemende behandelprijzen. ”Daarbij is er totaal geen openheid over de kwaliteit van de tandartszorg. De patiënt is de verliezer” aldus Wilna Wind. Daarnaast heeft ook de consumentenbond de tweede kamer opgeroepen, om er op aan te dringen bij de minister om dit experiment direct te stoppen.

Zorgverzekeraars Nederland vinden de uitkomsten die getoond zijn in het NZa onderzoek zeer verontrustend. „Met fors hogere prijzen is het experiment met vrije tarieven nu niet in het belang van de verzekerden.” ZN wil dan ook dat alle politieke partijen snel met elkaar om de tafel gaan zitten om afspraken te maken over de proef van de mondzorg. Deze proef moest namelijk leidden tot een verantwoorde kostenontwikkeling en meer kwaliteit en toegankelijkheid, zo spreekt ZN.

De Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van Tandheelkunde (NMT) is daarentegen helemaal niet blij met de stappen die de minister wil nemen om de proef eventueel stop te zetten. „Wij zijn er heilig van overtuigd dat tandartsen goed bezig zijn. Er is nu nog onvoldoende zicht op de kosten, omdat het volume aan behandelingen nog te klein is.” De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) vindt het momenteel nog te vroeg om nu al conclusies te trekken. De proef laat namelijk volgens hun tot nu toe ook veel positieve en bemoedigende ontwikkelingen zien.

 

Last Updated on 29 september 2019 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.