Test voorspelt darmontsteking

Voorspellen darmontsteking

Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat een bloedtest kan voorspellen of patiënten lijden aan een chronische darmontsteking. Dit hebben een aantal onderzoekers geconcludeerd van het UMC Utrecht aan het tijdschrift GUT. Hiermee zijn dan ook mensen op te sporen die een verhoogd risico hebben op een chronische darmziekte, denk bijvoorbeeld aan mensen die in de familie iemand hebben met een chronische darmontsteking.

Tijdens het onderzoek haalden Utrechtse Wetenschappers uit het grote Europese EPIC-onderzoek de gegevens van maar liefst 350.000 deelnemers. De onderzoekers hebben van deze mensen de leefgewoonten en de gezondheid in kaart gebracht. Doordat darmontstekingen niet vanaf het begin werden bijgehouden in EPIC heet het zeer veel terug zoekwerk gekost om de patiënten met darmontstekingen terug te vinden.

Maag darm en lever arts in opleiding Fiona van Schaik heeft in het Nederlandse deel van het EPIC gezocht naar patiënten die lijden aan chronische darmontsteking. In totaal heeft de arts in opleiding maar liefst 244 patiënten opgespoord die lijden aan de ziekte van Crohn of Colitus Ulcerosa.

Vervolgens brachten de arts in opleiding en haar collega’s de concentraties van vier antistoffen die gevonden zijn in het bloed in verband met de chronische darmontsteking. Het blijkt na nader onderzoek mogelijk om door middel van de bloedwaarden te voorspellen hoe groot de kans is dat een gezonde patiënt in zijn leven een chronische darmontsteking gaat ontwikkelen. Een positieve uitslag hierbij betekent dat patiënten ruim 5x meer kans hebben op een chronische darmontsteking dan een gemiddelde patiënt.

De tekst blijkt echter niet bruikbaar te zijn om de gehele Nederlandse bevolking te onderzoeken. De arts in opleiding en haar collega’s hebben de tekst zo ontwikkeld dat hij niet vaak als vals alarm slaat, maar wel iets vaker een toekomstige patiënt kan missen. Hierdoor is de test vooral bruikbaar om patiënten te onderzoeken die een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van een darmziekte. Dit zijn in de meeste gevallen vooral personen met eerstegraads familieleden.

“In het UMC Utrecht willen we familieleden van patiënten testen zodat we kunnen onderzoeken hoe chronische darmontstekingen ontstaan”, vertelt Van Schaik. “We weten dat erfelijkheid en voeding eraan bijdragen, maar eigenlijk snappen we helemaal niet goed hoe de ziekten precies ontstaan. Hiermee kunnen we ook preventieve behandelingen testen die de ziekte mogelijk voorkomen of minder erg maken.”

In Nederland lijden maar liefst 55.000 personen aan de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. De ernst die deze ziektes aannemen zijn afhankelijk van de patiënt, bij sommige patiënten kan dit namelijk betekenen dat ze stukken darm kwijtraken. Patiënten lopen daarbij ook een verhoogd risico op darmkanker. De behandeling bij deze ziektes bestaan dan ook vooral uit ontstekingsremmers.

Bron: Umc utrecht

Last Updated on 15 januari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.