Wanbetalers basispakket zorgverzekering stabiel

zorgpremie 2023

Stabiel aantal wanbetalers basispakket zorgverzekering.

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006, is iedere Nederlander verplicht een basispakket af te sluiten, doch een 2% betaalt de premie voor de zorgverzekering niet. Van de autochtone bevolking betaalt 1% de premie niet, bij Turken en Marokkanen ligt dat percentage op 5 tot 6 %. Onder de Antillianen zitten de meeste wanbetalers, maar liefst 1 op de 6 staat hiervoor te boek bij het College van Zorgverzekeringen (CVZ).

Het aantal van 300.000 wanbetalers is een stabiele factor, wanneer iemand zijn problemen heeft opgelost dan wordt zijn plaats ingenomen door een ander, dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt. De invloed van de economische crisis is niet helemaal duidelijk maar een 45% van de Nederlandse bevolking heeft tegenwoordig moeite om rond te komen, volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIB). Op een gegeven moment kunnen rekeningen niet meer betaald worden en dan komt men in een neerwaartse spiraal terecht, aldus een woordvoerster van het NIB. De wanbetalers zijn gelijkmatig verdeeld over Nederland.

De zorgverzekeraars mogen niemand weigeren voor een basispakket zorgverzekering, deze vergoedt o.a. een huisarts bezoek, bepaalde medicijnen, verloskundige hulp en ziekenhuisopname. Wanneer men langer dan 6 maanden de premie niet afdraagt, dan geeft de zorgverzekeraar dit door aan het CVZ, het College is gemachtigd om de premie (verhoogd met 30%) in te houden op het salaris of de uitkering van de betreffende persoon. 

Last Updated on 27 januari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.