Zorgpremie daalt met 372 euro voor wanbetalers

Zorgpremie wanbetalers

Daar waar voor iedereen de zorgpremie gelijk blijft of stijgt zijn het de wanbetalers die het komende jaar profiteren van een daling van de zorgpremie, als het aan het kabinet ligt. De “speciale” zorgpremie voor wanbetalers waar ze op dit ogenblik voor enkel de basisverzekering € 159,- per maand zal dan mogelijk dalen naar € 128,- per maand.

Wanneer ben je een wanbetaler?

Je bent gelukkig niet zomaar een wanbetaler, sterker nog je moet zes maanden geen zorgpremie betalen aan je zorgverzekeraar voordat je aangemeld wordt bij het Zorginstituut Nederland (ZN) het instituut dat de incasso regelt. Indien dit gebeurd dan zal de premie (welke dus vele malen hoger is dan de normale zorgpremie) automatisch afgehouden worden van je loon of uitkering.

Waarom gaat de zorgpremie voor wanbetalers omlaag?

De verlaging van de zorgpremie is vooral bedoeld zodat de consumenten met een betalingsachterstand deze sneller kunnen afbetalen doordat ze minder af moeten dragen aan de “normale” zorgpremie. De consument zou er dan beter vanaf komen omdat ze zich dan ook weer “normaal” kunnen verzekeren bij eventueel een andere zorgverzekeraar.

Hoge zorgkosten steeds vaker de oorzaak van betalingsproblemen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) meldt vandaag ook dat de hoge zorgkosten en de hoge vaste lasten steeds vaker een oorzaak zijn van betalingsproblemen onder consumenten. Het aantal mensen dat aangeeft problemen te hebben met betalen van deze kosten is gestegen van 15 naar 27 procent. Juist de mensen met een uitkering geven aan heel lastig rond te komen van het geld dat ze ontvangen (69%). Wellicht dat deze oplossing voor enkele huishoudens een oplossing kan zijn om wat extra ruimte te geven in de lastenverlichting. Heeft u betalingsprobelemen met de zorgpremie, lees dan ons artikel: Wat gebeurt er als ik mijn zorgverzekering niet kan betalen?

Kan je overstappen naar een andere zorgverzekering met een betalingsachterstand?

Heeft u nog rekeningen open staan bij de huidige zorgverzekeraar, dan is het zaak om deze zo snel mogelijk af te lossen. Het is namelijk zo geregeld dat indien u deze niet voor het einde van het jaar heeft afgelost u ook niet kunt overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar? In sommige gevallen is dit wel zo prettig daar de band die je hebt met je zorgverzekeraar zou kunnen hebben vaak niet meer aanwezig is.  Ook kun je hierna weer een aanvullende zorgverzekering afsluiten, wat ervoor zorgt dat je niet extra in de problemen komt indien je daadwerkelijk zorg nodig hebt in het nieuwe jaar. Kijken wat u zou kunnen besparen op uw zorgverzekering? Zorgpremie vergelijken

Een aanvullende polis afsluiten tussentijds?

Indien de aanvullende polis niet direct is afgesloten bij de overstapperiode dan is het bij sommige zorgverzekeraars mogelijk om dit tussentijds alsnog te doen. Wel is het zo dat voor een aantal verzekeringen wachttijden gelden van bijvoorbeeld 3 jaar bij orthodontie of 2 maanden bij fysiotherapie. Echter kan het nog wel opwegen tegen het feit dat als u weet dat u deze kosten toch gaat maken voor welke reden dan ook dit alsnog later in het jaar mee te verzekeren.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.