Zorgverzekeraars helpen huisartsen met GGZ-screening

Zorgverzekeraars helpen huisartsen met GGZ screening

Vorig jaar zijn er tussen alle partijen in de zorg afspraken gemaakt om de kosten binnen de zorg te beperken. Eén van de afspraken is om de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) efficiënter te maken. Om dit te realiseren zullen huisartsen als waakhond moeten optreden en enkel mensen doorverwijzen naar geestelijke gezondheidszorg indien dit echt noodzakelijk is.

Zorgverzekeraars en huisartsen

Om te bepalen welke patiënten professionele hulp nodig hebben en welke patiënten alleen voor lichte ondersteuning in aanmerking komen, hebben huisartsen en zorgverzekeraars de handen ineen geslagen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) werkt samen met huisartsenkoepels LHV en NHG aan een uniforme screeningsmethode waarmee huisartsen patiënten kunnen doorverwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Deze samenwerking is ontstaan naar aanleiding van de verandering in de GGZ per 1 januari 2014.

Veranderingen GGZ

Per januari van dit jaar veranderd de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) naar een stelsel met een generalistische basis GGZ en een gespecialiseerde GGZ. Het doel van deze wijziging is een passende behandeling op de juiste plaats. Patiënten met lichte klachten worden voortaan geholpen in de huisartsenzorg. Behandelingen van lichte tot matige, niet complexe psychische stoornissen vindt plaats in de generalistische basis GGZ. Patiënten met complexe stoornissen worden geholpen in de gespecialiseerde GGZ. Dit heeft als doel dat patiënten dichtbij huis en minder zwaar, en dus goedkoper, behandeld kunnen worden.

Huisartsen hebben hulp nodig

De huisarts vervult een cruciale rol in de keten van de GGZ. Huisartsen hebben aangegeven dat zij het lastig vinden om de manier te bepalen waarop de patiënt het best geholpen kan worden. Het is daarom van belang dat huisartsen hulp krijgen in het bepalen van de juiste geestelijke zorg voor patiënten. Daarnaast zorgt de ondersteuning ervoor dat huisartsen een algemeen beleid aanhouden wat betreft het doorsturen van patiënten.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Last Updated on 12 februari 2020 by Frans Kooning