Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

ONVZ zorgverzekeraar

E-health kan gezondheidszorg goedkoper maken

29 mei 2013

De zorg is één van de grootste uitgaveposten van de overheid. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dan ook gesprekken geopend met alle verantwoordelijke partijen om zorg goedkoper te maken. Eén van de mogelijkheden die geopperd wordt, is patiënten gebruik te laten maken van apps. Men hoopt dat door deze optie minder fysiek afspraken nodig zijn.

Het onderzoeksbureau NYFER heeft voor zorgverzekeraar ONVZ onderzoek gedaan naar de kosten die bespaard kunnen worden door apps aan te bieden aan verschillende patiënten. Deze apps dienen als een alternatief voor een afspraak met een huisarts.

De cijfers van het onderzoek zijn positief. Volgens NYFER kan met het gebruik van apps, een deel van het eHealth plan, 400 miljoen euro bespaard worden. Het onderzoeksbureau geeft als voorbeeld het waken van de apps over hartpatiënten. De apps zorgen uiteindelijk dat er deze groep patiënten voor een kwart minder vaak opgenomen hoeft te worden.

Maar dat is niet het enige waar de eHealth apps gunstig voor de zorg kunnen zijn. Artsen kunnen met behulp van de apps een betere en snellere beslissing maken. Het gebruik van de nieuwste technologische snufjes voor het winnen en uitwisselen van informatie ligt op het moment nog te laag.

NYFER geeft aan dat deze apps zoveel geld kunnen besparen omdat de uitvoering van de zorg de afgelopen jaren identiek is gebleven. De kosten nemen echter wel ieder jaar met ca. 3% toe. In de huidige situatie zullen er steeds meer mensen in de zorg moeten gaan werken. Het bureau heeft berekent dat volgens de huidige situatie 22% van de werkende bevolking in de zorg werkzaam is als de productiviteit van de zorg niet toeneemt.

Door de gezondheidszorg goedkoper te maken zal de premie van de zorgverzekering dalen, echter dienen dan wel eerst deze maatregelen uitgevoerd te worden. 

Toch kleven er ook risico's aan de inzet van deze apps. Het uitwisselen van medische informatie door middel van een app kan de privacy schenden. Het is belangrijk dat deze methode goed beveiligd wordt. Daarnaast zijn sommige medische problemen niet te verhelpen door middel van een behandeling over afstand.

Een ander probleem is het implementeren van het eHealth systeem. Dit gaat veel geld en tijd kosten. Daarnaast zullen de verschillende zorginstanties hun werkwijze moeten aanpassen.

 

Bron Nyfer

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.