Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

kosten per patient

Een prijsplafond per patiënt om de zorgpremie te drukken?

18 aug 2014

Het is inmiddels algemeen bekend dat de kosten al jaren stijgen. Dit met gevolg dat er een hogere zorgpremie ontstaat. We zien dit maandelijks terug na het ontvangen van een afschrift dat betaald dient te worden. Echter pleitte minister Bos al jaren geleden voor een kostenplafond voor de behandelingen van patiënten om de kosten te drukken. Gaat dit alsnog ingezet worden?

EenVandaag heeft onderzoek gedaan onder de medisch specialisten. Hieruit bleek dat 71 procent van de medisch specialisten voor een dergelijk plafond is. Een meerderheid hiervan blijkt zelfs zo ver te willen gaan door te zeggen dat we niet aan een plafond ontkomen, als we de kosten in de zorg binnen de perken willen houden. 

De kosten van een mensenleven

Wat zou een maximum plafond per levensjaar moeten zijn? Dit was een vraag die gesteld werd aan de specialisten. Echter liet 62% van de specialisten zichzelf hier niet over uit. Een ruime meerderheid vindt dat er een commissie moet komen die dit soort afspraken onderling moet maken. Denk hierbij aan een Multi disciplinaire groep met o.a. financiële specialisten, artsen, ethici en patiëntverenigingen.

De uitkomsten van het onderzoek dat verricht is in 2006 kwamen uit op een maximumbedrag van 80.000 euro per patiënt,  per gewonnen levensjaar, met goede kwaliteit van leven.  

Uit een opvallende hoek komt voornamelijk de vraag naar een kostenplafond. Het gaat hier om de kankerspecialisten die melden dat er nieuwe medicatie op de markt komt, waardoor de prijzen enorm de pan uit stijgen. Juist door een kostenplafond in te stellen zullen de kosten voor deze medicatie dalen,  met als resultaat dat het medicijn voor meer patiënten binnen handbereik ligt.

De medisch specialisten willen wel duidelijk maken dat het om een groep patiënten gaat die terminaal ziek zijn en geen uitzicht meer hebben op volledige genezing. Voor de overige patiënten waar wel kans is op genezing binnen enkele dagen/weken zou geen enkel platfond moeten gelden. 

Wat is uw mening omtrent het invoeren van een prijsplafond? Reageer direct op de website of via social media en laat uw stem horen!

Bron: eenvandaag

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.