Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

protonencentrum nederland

Een protonencentrum is voldoende aldus Zorgverzekeraars Nederland.

8 jul 2014

Afgelopen jaar hebben vier centra een vergunning gekregen voor het toepassen van protonentherapie bij kankerpatiënten. Dit betreft de centra / ziekenhuizen in Amsterdam, Groningen, Delft en Maastricht, deze vergunningen zijn verstrekt door minister Schippers.  Echter de zorgverzekeraars zijn het hier niet mee eens en vinden dat ze dit eerst maar in één centrum. De keuze van de zorgverzekeraars zal vallen op het centrum welke het meest transparant gaat werken met objectieve criteria voor de behandeling van de patiënten.

De zorgverzekeraars zijn nogal voorzichtig met het bieden van contracten voor deze zorg. De kosten van de behandeling en de inzetcriteria verschillen namelijk binnen deze 4 centra. Voorbeelden uit het buitenland blijkt dat er weinig aanbod is voor de juiste patiënten die voldoen aan de criteria voor het ondergaan van een protonentherapie. Volgens de centra zelf is dit een verkeerd uitgangspunt, die kaatsen de bal terug met dat er straks maar 900 patiënten behandeld kunnen gaan worden terwijl er 9500 patiënten zijn die hiervoor in aanmerking komen aldus een recente berekening van de gezondheidsraad. Zorgverzekeraars Nederland staat echter wel in hun recht in dit verhaal, zij voldoen door het verstrekken van één vergunning wel aan de zorgplicht maar behouden zo wel de beheersing van de kosten.

Wat is protonentherapie?

Protonentherapie is een vorm van een ioniserende behandeling die noodzakelijk is tot het stoppen van de groei van de tumor in het lichaam. Op dit moment gebeurd dit met fotonen beter bekend als röntgenstralen, echter in het buitenland gebeurd dit al steeds vaker met geladen deeltjes zoals protonen. Het voordeel van deze therapie is dat er zeer nauwkeurig en gericht behandeld kan worden en hierdoor de behandeling op lastige plaatsen uitgevoerd kan worden. De schade aan de omliggende delen van de tumor zal ook minder zijn waardoor er minder gezond weefsel aangetast zal worden.

Voor wie kan protonentherapie gebruikt worden?

De protonentherapie wordt vaak toegepast bij kinderen en bij enkele specifieke vormen van kanker. De exacte richtlijnen verschillen nogal van elkaar omdat er nog weinig wetenschappelijk bewijs is bij de uitvoering van deze therapie.

Wat we wel zien is dat er in het buitenland al veel gebruikt gemaakt is van deze therapie, we houden het in de gaten en blijf ons volgen!

 

Bron: ZN

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.