Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

eigen bijdrage bevallen in ziekenhuis

Eigen bijdrage bevalling ziekenhuis afschaffen?

1 mei 2014

De eigen bijdrage voor mensen die zonder medische indicatie in een geboortecentrum of ziekenhuis willen bevallen, moet worden afgeschaft. Dat adviseert het College Perinatale Zorg (CPZ) in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Het CPZ is van mening dat er geen financiële barrières moeten zijn voor mensen die kiezen voor een bevalling in een ziekenhuis of geboortecentrum. Zonder medische indicatie geldt er voor een bevalling in een ziekenhuis of geboortecentrum een eigen bijdrage van €336,08. Het CPZ pleit voor een uniform tarief voor verloskundige zorg: ‘Vooral vrouwen met een laag inkomen kunnen niet vrijelijk, zonder financiële overwegingen, kiezen op welke locatie zij willen bevallen, terwijl juist deze groep vrouwen een verhoogde kans op problemen heeft, aldus het CPZ.

Samenwerking verloskundigen en gynaecologen

Ook moet er volgens het college beter samengewerkt worden tussen de verloskundigen en de gynaecologen. Het college is daarom een voorstander van integrale zorg, waarbij de zwangere op één plek met alle verschillende hulpverleners te maken krijgt. Zij overleggen onderling wat de benodigde zorg is. Dat kan betekenen dat iemand met een laag risico gewoon thuis kan bevallen met een verloskundige, maar iemand die een hoog risico loopt bevalt in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog.

Zorgverzekeraars tegen eigen bijdrage bij bevalling

Ook Zorgverzekeraars Nederland vindt dat de eigen bijdrage moet komen te vervallen. ‘De kwaliteit van de geboortezorg kan verbeterd worden door een integrale aanpak zonder drempels. Verloskundigen, gynaecologen en andere zorgverleners zijn dan samen verantwoordelijk. Daarbij past geen eigen bijdrage die mensen van de overheid moeten betalen voor een poliklinische bevalling. ‘

EenVandaag besteedde aandacht aan het onderwerp, bekijk hieronder het fragment.


Bron: EenVandaag

 

Rebecca Visser

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.