Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

eigen bijdrage gvs

Eigen bijdrage GVS

29 aug 2012

De afkorting GVS staat voor Geneesmiddelen Vergoeding Systeem. In het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem worden de vergoedingen van alle geneesmiddelen voor de Nederlandse patiënten geregeld. Alle geneesmiddelen die staan opgenomen in het GVS worden vergoed aan de verzekerde, alle geneesmiddelen die niet staan vermeld en opgenomen in het GVS worden niet vergoed aan de patiënt. De verzekerde dient deze geneesmiddelen zelf te betalen. Elke aandoening die een geneesmiddel nodig heeft kan binnen het GVS genieten van een eigen maximale vergoeding. Zodra de leverancier van het medicijn de maximale vergoeding overschrijdt, dienen de verzekerden het bedrag boven het gestelde limiet zelf te betalen. Deze eigen bijdrage die voor rekening van de verzekerde komt wordt de GVS-Bijdrage genoemd.

Hoe werkt het GVS?

De geneesmiddelen binnen het GVS worden onderverdeeld in bepaalde groepen van onderling vervangbare geneesmiddelen. Medicijnen zijn onderling vervangbaar wanneer ze beschikken over een gelijksoortige werking, werkingsmechanisme en toepassingsgebied.  Daarnaast dienen er geen klinisch relevante verschillen in eigenschappen te zijn, dienen ze een gelijke toedieningsweg te hebben en dienen ze als laatste geschikt te zijn voor dezelfde leeftijdscategorie.

Hoe bereikt een geneesmiddel het GVS?

Het CVZ (College voor Zorgverzekeringen) heeft als taak om de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te adviseren over de opname van geneesmiddelen binnen het GVS. Bij het beoordelen van de medicijnen wordt de nadruk gelegd op de therapeutische waarde van het geneesmiddel en de doelmatigheid ervan. De beslissing over het opnemen van de geneesmiddelen in het GVS word gedaan door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die zich daarover, zoals eerder vermeld, laat adviseren door het CVZ. Wanneer een medicijn dient worden opgenomen in het GVS, dan dient het geneesmiddel een standaard wettelijke procedure te doorlopen.

De Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden enkel geneesmiddelen aan de patiënt die zijn opgenomen in het GVS. De Nederlandse zorgverzekeraars mogen geheel zelf kiezen welke medicijnen ze willen vergoeden die zijn opgenomen binnen het GVZ. Een regel hierbij is wel dat zij minstens één geneesmiddel per werkzame stof dienen te vergoeden. Geneesmiddelen die niet geregistreerd zijn maar wel in Nederland zijn toegelaten worden in de meeste gevallen ook vergoed als er voor de verzekerde geen gelijkwaardig geregistreerd geneesmiddel bestaat of beschikbaar is. Als een verzekerde een geneesmiddel krijgt voorgeschreven dat duurder is dan de maximale vergoeding zoals deze in het GVS is opgenomen, dan betaalt de verzekerde de meerprijs zelf aan de apotheek. Dit is de GVS bijdrage. In sommige gevallen wordt deze GVS bijdrage vergoed in de aanvullende verzekering van een verzekerde. In een aanvullende verzekering heeft de verzekerde recht op een maximum vergoeding voor de GVS bijdrage. Deze vergoedingen zijn geldig per verzekerde en per verzekeringsjaar. In de meeste gevallen is de GVS bijdrage te verzekeren tegen een maximaal bedrag van 500 euro per verzekeringsjaar. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.