Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

eigen risico van de zorgverzekering

Eigen risico van de zorgverzekering geen invloed op gebruik.

29 okt 2015

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gisteren het rapport: “Het mijden van de zorg” naar de tweede kamer verstuurd. Uit dit onderzoek dat de ministere heeft laten uitvoeren blijkt dat de Nederlanders niet minder naar de huisarts gaan ondanks de stijgende kosten van het eigen risico van de zorgverzekering.  

Huisarts vrij van eigen risico van de zorgverzekering

Ik hoor u natuurlijk al denken; natuurlijk heeft dit geen invloed want de huisarts is vrijgesteld  van het eigen risico. Dat klopt ook, voor een bezoek betaald u niets alleen indien de huisarts medicatie voorschrijft of een verwijzing maakt naar een specialist in een ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentra of kliniek, dan kost het de consument zijn / haar eigen risico.

Drie procent mijdt de huisarts.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat ongeveer drie procent van de Nederlanders de huisarts mijdt vanwege de kosten. Dit aantal is eigenlijk altijd al zo geweest sinds 2009 toen het eigen risico nog € 155,- was. De hoogte van het eigen risico is weliswaar fors gestegen naar  €385,- waaruit de conclusie dan ook kan komen dat de Nederlanders de zorg niet mijden vanwege de kosten. Een ander mooi voorbeeld is ook dat de medicatie die voorgeschreven is door een huisarts vaker wordt opgehaald. In 2008 lag het aantal niet opgehaalde medicatie op 34% is dit nu gedaald naar 29% in 2014. Het aantal Nederlanders die een verwijzing krijgen om naar een specialist te gaan en daar vervolgens niet heen gaan is wel gestegen van  20% naar 27% in 2014.

Eigen risico van de zorgverzekering

Het eigen risico van de zorgverzekering is voor veel Nederlanders een doorn in het oog want we betalen al redelijk veel geld aan de zorgpremie.  Dit gaat ook in 2016 weer gelden als we een eigen risico van € 385,- gaan betalen, lees ook: eigen risico 2016. Wat de hoogte van de zorgpremie 2016 zal gaan worden blijft vooralsnog speculeren daar alleen DSW haar zorgpremie bekend heeft gemaakt. Vooralsnog is dit normaal want in de eerste week van November komen de eerstvolgende verzekeraars met de zorgpremie, vorig jaar was dit UMC zorgverzekering op 2 November.  Het is dan ook verstandig om te wachten met je zorgverzekering vergelijken tot 19 November, daar dit het wettelijke termijn is dat de zorgverzekeraar hebben om de zorgpremie bekend te maken. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.