Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

eigen risico zorgverzekering bij kleine ingrepen

Eigen risico zorgverzekering naar 150 euro?

1 sep 2017

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zou graag zien dat de patienten maximaal 150 euro eigen risico gaan betalen bij een ziekenhuisbezoek, ongeacht welk ziekenhuis en ongeacht of deze kosten hoger of lager zijn dan dit bedrag. Dit om te voorkomen dat veel patienten op dit moment afzien van relatief eenvoudige kleine ingrepen waarbij ze direct 385 euro van het eigen risico kwijtraken. 

Onnodig hoge kosten

Een dergeijke verandering zou al kunnen lijden tot lagere kosten, het is tenslotte bewezen dat indien een patient langer wacht met een klein probleem die met een relatief eenvoudige ingreep kan worden opgelost, grote problemen voorkomen kunnen worden. De uiteindelijke kosten voor de zorg kunnen dan al vele malen lager uitpakken dan dat het op dit moment is, juist door te stimuleren om sneller naar de arts te gaan. 

Eigen risico verhoging nog aantrekkelijker.

Ook zou een verhoging van het vrijwillige eigen risico hiermee aantrekkelijker worden, want mocht dit plan doorgaan dan ben je tenslotte maar 150 euro per ingreep / behandeling kwijt en niet gelijk door de 850 euro heen waar je dit voorheen wel was. Zo kun je dus eenvoudig tot wel 240 euro per jaar besparen en het risico minimaliseren doordat je maximaal die 150 euro kwijt bent!

Differentiatie onder de ziekenhuizen

Echter of dit plan dat is aangeboden aan de Tweede kamer voor de formatiebesprekingen het gaat halen is nog maar de vraag. Eerdere pogingen om het eigen risico te verlagen zijn al gestrand puur op het feit dat de zorgpremie 2018 dan een flinke stijging zou moeten maken om dit te compenseren. Alsmede het feit dat de ziekenhuizen zich steeds meer differentieren / specialiseren op bepaalde gebieden, zo worden ingrepen geclusterd en is het niet meer wenselijk dat je zomaar naar een academisch ziekenhuis gaat. Een dergelijk voorstel lijkt dus heel aantrekkelijk maar er zal meer moeten veranderen dan alleen deze wijziging om dit voor elkaar te krijgen. 

Wij zullen de komende weken de ontwikkelingen op de voet blijven volgen, op 19 September is het prinsjesdag waarbij de daadwerkelijke nominale zorgpremie 2018 en het eigen risico 2018 bekend gemaakt zullen worden door het demissionaire kabinet.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.